fallback

Американската Heitman привлече над 500 млн. евро за фонд за имоти в ЦИЕ

Предишен фонд на американската компания е собственик на столичния мол City Center Sofia

10:11 | 30.10.09 г.

Американската компания за инвестиции в имоти Heitman е финализирала привличането на средства за четвъртия си фонд за недвижими имоти, насочен към бизнес и жилищни имоти в Централна и Източна Европа.

Базираният в Чикаго мениджър на фондове е привлякъл 750 млн. долара (506 млн. евро) за Heitman European Property Partners IV. При първия етап на привличане на средства за фонда през септември бяха събрани около 380 млн. евро от различни американски и европейски институции.

След големите инвеститори във фонда са Европейската банка за възстановяване и развитие с капиталова инжекция от 75 млн. евро, както и датската компания за имоти ATP Real Estate с още 75 млн. евро. Самата Heitman ще налее във фонда 15,5 млн. евро.

Фондът е с тригодишен инвестиционен период и ще има възможност да придобие имоти на стойност до 1,3 млрд. евро с помощта на ливъридж. Създаден е да развива, реконструира, придобива, притежава и управлява имоти в ЦИЕ, както и в Русия и Украйна.

„Днешните предизвикателни условия на пазара на имоти в целия свят правят климата привлекателен за инвестиции“, казва управляващият директор на Heitman Гордън Блек, цитиран от PropertyEU.

„Вярваме, че съществуват такива възможности в Централна и Източна Европа и се радваме, че успяхме да привлечем толкова капитал, за да се възползваме от тази историческа възможност“.

Heitman е мениджър на инвестиции в имоти, като развива дейност в САЩ, Европа и Азия и управлява активи на стойност 19,6 млрд. долара. Компанията вече има присъствие у нас, като в края на миналата година нейният фонд Heitman European Property Partners III придоби столичния мол City Center Sofia.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:55 | 08.09.22 г.
fallback