fallback

Поскъпването на жилищата на Острова засега е стабилно

Увеличение на цените на жилищата в Англия и Уелс от 0,9% през септември спрямо август отчетоха от държавната агенция Land Registry

15:49 | 28.10.09 г.

Цените на жилищата в Англия и Уелс са се повишили с 0,9% през септември спрямо август, отчетоха от британската държавна агенция Land Registry. 

Средният жилищен имот в Англия и Уелс вече струва 158 377 паунда, сочат данните, цитирани от BBC. Това е с 5,6% по-евтино в сравнение със същия месец година по-рано, но септември е петият пореден месец, през който годишният темп на понижение на цените се забавя.

Продажбите на имоти също се увеличават, като през юли е отчетен първият годишен ръст след месеци на спад на годишна база. Финализираните продажби растат всеки месец от януари 2009 г., когато са били 26 662. Последните данни отчитат 57 579 продажби в Англия и Уелс през юли, с 9% повече на годишна база.

Агенцията следи всички финализирани продажби на имоти в Англия и Уелс и се счита за един от най-авторитетните индикатори за жилищните цени на Острова, макар и данните й да излизат със закъснение спрямо тези на кредиторите.

Държавните данни потвърждават извода от другите проучвания – че жилищният пазар се е измъкнал от бързото понижение на цените.

Наблюдават се обаче редица регионални различия. Цените падат на месечна база в Североизточна Англия (с 0,6%) и в Уелс (с 2,6%), докато в Лондон има ръст от 1,3%.

Апартаментите и мезонетите в Англия и Уелс отчитат най-голям годишен спад на цените от 6,8%, докато самостоятелните къщи поевтиняват най-слабо – с 4,3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:38 | 18.08.22 г.
fallback