fallback

Р. Шилер: Ръстът на цените на жилищата в САЩ може да не е устойчив

Увеличенията на цените на някои места изглежда се намират на „балонизирана територия“, заяви известният икономист

10:06 | 28.10.09 г.

Повишенията на цените на жилищата в САЩ през последните месеци може да не са устойчиви, а ръстовете в някои райони на страната изглежда се намират на „балонизирана територия“, заяви Робърт Шилер, професор по икономика в Йейлския университет и един от създателите на индексите за цените на жилищата S&P/Case-Shiller пред Ройтерс.

Той не дава количествени прогнози относно това накъде са тръгнали цените, но се притеснява от скорошния темп на увеличения.

Цените на имотите в определени райони като Минеаполис и Сан Франциско са постигнали двуцифрен ръст само в рамките на четири месеца и ако се анализират на годишна база, изглежда се намират на „балонизирана територия“, казва Шилер.

„Сега е време на голяма несигурност“, допълва той.

Цените на жилищата в Америка отчетоха четвърти пореден месечен ръст през август. Индексът S&P/Case-Shiller се повиши с 1,2% спрямо юли, което надскочи очакванията на анализатори.

„Очевидният факт, който се наблюдава при тези данни, е, че цените на жилищата просто се ускоряват нагоре. Напълно възможно е дори при лошите новини, които излизат, цените на имотите да започнат голямо увеличение“, коментира Шилер.

Той не е съгласен с анализаторите, които вярват, че растящата безработица ще засегне цените на жилищата. Нивото на безработица в Щатите достигна 26-годишен връх от 9,8% през септември.

„Малко вероятно е да се стигне отново до големия колосален балон, който имахме преди няколко години, но дори по времето на Голямата депресия реалните цени на имотите се повишаваха при безработица над 12%“, казва той. „Просто защото имаме висока безработица не означава, че капиталовият или жилищният пазар не може до процъфтява.“

„Какво ще се случи отсега нататък ще зависи от спекулативните импулси на хората“, казва икономистът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:34 | 22.08.22 г.
fallback