fallback

Goldman вижда „измамно дъно“ на щатския жилищен пазар, Merrill - „почерпка“

Стабилизацията на цените няма да продължи дълго, смятат от Goldman Sachs; колегите им BofA Merrill Lynch очакват слабо поскъпване

17:38 | 27.10.09 г.

Стабилизацията на цените на жилищата в САЩ няма да продължи дълго, смятат икономисти от Goldman Sachs Group Inc. в Ню Йорк. Техните колеги от BofA Merrill Lynch Global Research пък виждат по-скоро “почерпка“, пише Bloomberg.

„Рискът от нови понижения на цените на жилищата остава значителен”, пише в анализ за клиентите си Алек Филипс, директор на офиса на Goldman във Вашингтон на 23 октомври. „Работното ни предположение е спад от още 5 до 10% до средата на 2010 г.”

„Би трябвало да очакваме слабо поскъпване на цените на жилищата през следващите няколко години“, пишат в същия ден Итън Харис и Дрю Матюс от Merrill Lynch.

И двата лагера са съгласни, че правителствената програма от стимули, включително данъчния кредит в размер на 8 хил. долара за купувачите на първи дом, мораториумите върху изземване на имоти, чиито ипотеки са просрочени, и покупките от страна на Федералния резерв на ценни книжа, обезпечени с ипотеки, са помогнали да се противодейства на кризата на жилищния пазар в Америка. В центъра на дебата е какво влияние са оказали тези инициативи и какво ще се случи, след като те изтекат или бъдат ограничени.

Що се отнася до предлагането, тези програми са ограничили броя на имотите в процес на отнемане, които излизат на пазара, с около 450 хил., по изчисленията на Goldman. Също така те са увеличили продажбите с около 200 хил. жилища, обяснява Филипс.

“Заедно тези мерки може би са добавили 5% към цените на жилищата в национален мащаб”, пише Филипс. “Ако това е вярно, значи по-голямата част от ръста на цените на имотите от пролетта насам – който е общо между 2 и 4% след корекция спрямо сезонните колебания, се дължи на временни фактори.”

Общите продажби на нови и съществуващи жилища възлязоха на 5,52 млн. единици на годишна база през август, ръст от 15% спрямо дъното от януари, по данните на търговското министерство и на щатската асоциация на брокерите на имоти.

“Голяма част от тази сила изглежда е повлияна от политиката в сектора”, пише Филипс в секция от доклада си, озаглавена “Измамно дъно?”.

„Почерпка“ за Хелоуин

“Въпреки че данъчните кредити и продажбите на проблемни имоти може би влияят на активността при продажбите и на цените, те не са основната сила зад съживяването на жилищния пазар“, пишат Харис и Матюс от Merrill Lynch в своя анализ, написан с препратки към празника Хелоуин, в който оприличават подобрението на “почерпка.” (На празника Хелоуин децата в САЩ обикалят от врата на врата с ритуала “Номер или почерпка“. Идеята е, че ако не получат бонбони или сладкиши, може да изиграят някой номер на отказалите да ги почерпят.).

Цените на жилищата са паднали толкова много, че потенциалните купувачи вече не очакват те да се понижат още, казват Харис и Матюс, като цитират резултати от анкета на Ройтерс на потребителските нагласи.

Ценовият спад също така е направил жилищата „драстично” по-достъпни, посочват те.

“Тази комбинация от фактори създаде достатъчно подновено търсене, за да се компенсира продължаващото негативно влияние на растящата безработица и делата по просрочените ипотеки“, допълват Харис и Матюс.

Подобрението ще доведе само до “слаби” ценови повишения през следващите няколко години заради “големината на жилищната криза и високите нива на инвентар“, заключават икономистите от Merrill Lynch.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:43 | 06.09.22 г.
fallback