fallback

Намалените разходи за поддръжка – поредната заплаха за цените на имотите

Разходите за ремонт и поддръжка на бизнес сгради във Великобритания отчитат най-резкия си спад от 50-те години на миналия век

08:03 | 27.10.09 г.

Разходите за поддръжка на бизнес сгради във Великобритания са паднали през второто тримесечие с най-рязък темп от 50-те години на миналия век, което може да породи вълна от разходи за ремонт в бъдеще за собствениците.

Разходите за ремонт и поддръжка са намалели с 22% от 4,12 млрд. паунда през последните три месеца на 2007 до 3,2 млрд. паунда през второто тримесечие на тази година, сочи проучване на NB Real Estate, цитирано от Financial Times.

Има риск това орязване на разходите да усложни спада на цените на бизнес имотите на Острова от 45% от пръсването на балона насам, защото ремонтът на овехтяла сграда може да струва до 20-25% от стойността на имота, за да се върне в конкурентно състояние.

За разлика от САЩ, където поддръжката на бизнес имотите обикновено е отговорност на собственика и разходите са отразени в наемните нива, във Великобритания наемателите заплащат всички дейности по поддръжката на имота, който заемат.

Тези разходи обаче намаляват, тъй като британските компании свиват бюджетите си в условията на рецесия, обяснява Боб Кук, директор строителни консултации в NB Real Estate.

„В рецесия парите отиват за други неща и освен ако пораженията не са очевидни, нещата се оставят без поправка и се влошават. За наемателите не е основен приоритет да се грижат за имота“, казва той.

Нещата допълнително се влошават, ако някой наемател обяви фалит, като собственикът на сградата трудно може да си възстанови разходите за ремонт.

Дейностите по поддръжка и ремонт формират около 45% от общите дейности в строителната индустрия във Великобритания, като само през миналата година частният сектор е дал 24,4 млрд. паунда за ремонт и поддръжка, сочи държавната статистика. Често той се сочи за един от по-гъвкавите сектори на икономиката заради по-ниските капиталови разходи, свързани с повечето дейности.

Според Кук липсата на поддръжка може да нанесе нов удар на британските компании за имоти. “Това ще става все по-голям проблем. Липсата на поддръжка днес ще се прояви в доста сериозна нужда от ремонти в средносрочен план“, казва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:59 | 18.08.22 г.
fallback