fallback

Над 200% ръст в сделките с бизнес имоти в ЦИЕ за тримесечието

Регионът е първи по ръст в Европа, като през третото тримесечие са сключени сделки за 550 млн. евро

10:55 | 23.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Обемът на сделките с бизнес имоти в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) отчете ръст от 226% за третото тримесечие в сравнение с предходните три месеца, сочи доклад на CBRE.

Сделки за общо 550 млн. евро са били сключени в региона през периода в сравнение със 169 млн. евро за второто тримесечие, което поставя ЦИЕ на първо място по ръст в инвестиционната активност в Европа.

От отделните пазари Германия бележи най-голям ръст – 67% до 2,7 млрд. евро. Тя е следвана от Белгия, Холандия и Люксембург с повишение от 60% и Великобритания – с 57%.

Скандинавските страни и Франция са единствените пазари, отчитащи спад в инвестициите през третото тримесечие, съответно от 17% и 16%. Великобритания е пазарът с най-голям обем от сключени сделки – 6,6 млрд. евро.

Общата инвестиционна активност в Европа се покачва с 34% на тримесечна база до 17,3 млрд. евро.

Ръстът в активността показва, че много инвеститори вярват, че европейският пазар на бизнес имоти се приближава до дъното на цикъла, а в някои случаи вече е преминал тази точка, се казва в доклада.

Въпреки че има ясни признаци за подобрение на инвестиционния пазар, наемните пазари са все още много слаби и тепърва предстои да поемат по пътя на възстановяване. За разлика от стабилизиращата се доходност общата тенденция при наемите е все още в посока надолу.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:40 | 23.10.09 г.
fallback