fallback

Тирана – един от офис пазарите с най-ниско ниво на незаетост в света

Начело в списъка е Рио де Жанейро с ниво на незаетост от 0,6%, следван от два канадски града, а Тирана и Женева си поделят четвъртото място

17:57 | 22.10.09 г.

Тирана има едно от най-ниските нива на незаетост на офис площите в света, като едва 2% от пазара са отворени за отдаване под наем, сочи проучване на Colliers International, цитирано от Balkan Insight.

Начело в списъка е Рио де Жанейро с ниво на незаетост от 0,6%, следван от два канадски града, а Тирана и Женева си поделят четвъртото място.

Въпреки това от компанията предупреждават, че „истинска оценка на нивата на незаетост в Тирана е трудно да се направи заради голямото количество преустроени офис пространства и пазенето в тайна на договорите за наем и продажби“.

Въпреки че централният бизнес район на албанската столица отчита показателен ръст на офисите клас А през последните няколко години, търсенето върви в крачка с новите строителни проекти.

„Преди 2000 г. почти нямаше офис площи клас А в Тирана. През последните няколко години наблюдаваме увеличение на строителството на офиси с по-високо качество“ пишат от офиса на Colliers в Тирана. В момента има няколко офис сгради с високо качество в центъра на Тирана, а други са в процес на изграждане или в проект.

Наемите на офиси в албанската столица варират от 12 до 23 евро на кв. метър. Липсата на паркоместа се сочи за един от основните недостатъци на централния бизнес район.

Най-новата офис кула, излязла на пазара в началото на 2009 г., е ABA Business Centre, която увеличи общия инвентар от качествени офиси в бзинес центъра на града до 53 500 кв. метра.

Още няколко проекта в процес на изграждане се очаква да донесат на пазара допълнителни 30 100 кв. м офис площи до една-две години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:51 | 23.08.22 г.
fallback