fallback

Строителството в Ню Йорк се свива с 20% заради замразени жилищни проекти

Разходите за изграждане на офиси, жилища, пътища, училища и подземна инфраструктура ще се понижат до 25,8 млрд. долара от рекордните 32,4 млрд. долара миналата година

09:14 | 22.10.09 г.

Разходите за строителство в Ню Йорк ще намалеят с 20% тази година, след като стотици жилищни проекти са замразени, а строителство на офиси на практика почти не се извършва, казват от асоциацията на компаниите в строителния сектор в града New York Building Congress.

Разходите за офис сгради, пътища, училища, подземна инфраструктура и жилища ще се понижат до 25,8 млрд. долара от рекордните 32,4 млрд. долара миналата година, прогнозират от асоциацията в годишния си доклад, цитиран от Bloomberg. Жилищното строителство се очаква да се свие с 80%.

Президентът на асоциацията Ричард Андерсън описва пазара като "хладък", две години след като го нарече "нагорещен до бяло". Недостигът на кредитиране отложи над 400 жилищни проекта и почти липсват нови заявки за начално строителство, посочват от групата. Едва 24 хил. жилищни единици ще бъдат построени в града за трите години до края на 2011 г., с около 10 хил. по-малко от общата стойност само за 2008 г.

Тази година ще бъдат построени около 6300 жилищни единици на обща стойност 3,5 млрд. долара. През всяка от предходните пет години са били изграждани по над 30 хил. - темп, който Андерсън нарича "неустойчив". Прогнозата за следващата година е 7900 единици и 9900 през 2011 г., след като по-ниските цени за строителство ще помогнат да се рестартират замразените проекти.

Кризата на жилищния пазар е най-големият фактор за общия спад на строителните разходи, посочват от организацията, която обединява компании за строителство, архитектура, инженеринг и имоти.

"Вторият фактор е, че вече не строим никакви нови офис сгради. Едва две офис сгради са в процес на строителство към момента. Единствените, които се очаква да стартират, са сградите на Лари Силвърстейн на мястото на Световния търговски център, а те дори още не са получили окончателно зелена светлина", допълва Андерсън.

Заетостта в строителството е намаляла с 8,3% от рекордното ниво миналата година до 119 хил. работни места.

Правителствените проекти, включително масов транспорт, училища, пътища, мостове и водопроводи, ще възлязат на около 15,5 млрд. долара тази година, или 60% от общите разходи спрямо дял от 46% миналата година. Те могат да намалеят до 14,7 млрд. следващата година и 14,3 млрд. през 2011 г., прогнозират от организацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:35 | 25.08.22 г.
fallback