fallback

Албанските бункери може да станат мрежа от еко хостели

Млади архитекти са разработили проект, който има за цел да превърне бункерите в мрежа от еко хостели, кафенета, магазинчета за сувенири и други

17:17 | 21.10.09 г.

Ето как например би могъл да изглежда един бункер-хостел. Илюстрация: Concrete-mushrooms.com

В Албания има около 750 хил. изоставени бетонни бункерa - наследство от тоталитарното управление на Енвер Ходжа, пръснато из цялата страна.

Студентите по архитектура Гилер Мидити и Елиан Стефа са разработили план, наречен Concrete Mushrooms (Бетонни гъби), който има за цел да промени смисъла на тези структури, като ги превърне в мрежа от обитаеми еко хостели, кафенета, магазинчета за сувенири и други, пише специализираното издание Inhabitat.

Макар и още на етап предложение, проектът представлява подробен план не само как да се превърнат бункерите в икономически активи, но и как да се промени символиката им.

В подробното изложение на над 100 страници се обяснява, че има три основни размера бункери, пръснати в три различни типа територии.

След като се систематизират структурите и се определят различни функции за всяка на базата на размер и местоположение, мрежата от хостели би могла да създаде нови работни места в страната и да подкрепи бързо растящия туристически сектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:35 | 09.09.22 г.
fallback