fallback

Неизгодни строителни договори за 350 млн. лв. в правосъдното министерство

За неизгодните сделки, една от които е с Енемона, са уволнени вече трима служители от министерството

15:31 | 21.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Предишното ръководство на Министерството на правосъдието е сключило неизгодни договори за стотици милиони, съобщи сегашният министър Маргарита Попова. Като пример тя посочи, че от края на 2008 г. до края на юли т.г. са подписани 37 договора за строителни работи на стойност 350 млн. лв., от които до края на септември вече са изплатени едва 16 млн. Оставащите близо 334 млн. са средства, които министерството не може да си позволи с бюджета, с който разполага.

За неизгодните сделки са уволнени вече трима служители от министерството.

Това са старши експертът в отдел „Обществени поръчки“ В. А., изпълняващият длъжността началник на отдел „Обществени поръчки“ Койчо Коев и директорът на финансово-счетоводната дейност към министерството Димитрина Колева. В. А. е работила по договор за обществена поръчка за обслужване на служители в министерството по трудова медицина.

Имаме съмнения за корупционна практика и нерегламентирани контакти в този случай, каза Попова. Койчо Коев пък не е предоставил на одитния екип на Сметната палата пълна информация за възложените, проведени и прекратени обществени поръчки. Друго нарушение, извършено от Димитрина Колева, е за предпроектни проучвания за съдебната палата, която трябвало да се строи във Варна.

Най-големите нарушения, установени от проверката на сегашното ръководство на министерството, засягат строежа именно на две сгради за нуждите на съда и прокуратурата в София и във Варна. Така например излиза, че за сградата на Софийската районна прокуратура и Софийски районен съд е сключен договор за близо 185 млн. лв., от които министерството вече е платило 5,25 млн. лв.

Милион и петстотин хиляди е струвало само проектирането на тази сграда, коментира още правосъдният министър Маргарита Попова, като уточни, че тя трябва да бъде построена на мястото на сградата на ГУСВ, за която правителството не е дало разрешение да бъде съборена.

Друга специализирана обществена поръчка касае строежа на съдебна палата във Варна, където излиза, че квадратният метър за строеж също е на изключително висока цена. За строежа на съдебната палата във Варна е договорена сума от 118 млн. лв., като вече от тях са платени 3,12 млн. И за двете сгради е обявена специална обществена поръчка, като в София тя е спечелена от „Енемона“, която се занимаваше и с ремонт на Съдебната палата в София.

Във Варна специализираната обществена поръчка е спечелена от фирмата „Валекс“. Договорени са изключително неизгодни условия за неустойки, коментира правосъдният министър. Така на ден министерството трябва да плаща 154 хил. лв. неустойка за сградата в София и 118 хил. лв. на ден за сградата във Варна.

Ако се наложи да се заведе дело за обявяване на договора като нищожен, Министерството трябва да плати около 9 млн. лв. държавна такса, са сметнали още експертите.

Двата договора за сградите в София и Варна са сключени на 29 декември миналата година. Подписите под тях са на предишния министър Миглена Тачева.

Свързани компании:

Енемона АД(E4A)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:15 | 08.09.22 г.
fallback