fallback

"Токсичен" данък мори собствениците на молове на Острова

Според британските данъчни разпоредби собствениците на молове трябва да плащат бизнес такса върху търговските си площи, дори и те да са незаети

17:03 | 20.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Редица търговски центрове във Великобритания ще бъдат изправени пред истинска борба за оцеляване в условията на продължаваща рецесия, ако правителството не отмени „токсичния“ данък, налаган върху празните площи на наемодателите. Това казват специалисти от консултантската компания DTZ, цитирани от Ройтерс.

Марк Уилямс, директор „Търговски площи“ в компанията и председател на Британския съвет на търговските центрове, смята, че данъкът е допълнително бреме за някои регионални търговски центрове, които и без това имат да се справят с редица проблеми като спазване на банковите договори, след като стойността на техните активи се понижи дотолкова, че ги грози принудително отнемане.

„Притесняваме се, че понижаващите се стойности на активите, в комбинация със спада в наемите и този токсичен данък върху незаетите площи, източват жизненоважни инвестиции от второстепенните търговски центрове, които вследствие на това не успяват да посрещнат нуждите на местното население“, казва Уилямс.

Според британските данъчни разпоредби собствениците на молове трябва да плащат бизнес такса върху търговските си площи, дори и те да са незаети. Някои специалисти смятат, че тези пари биха били похарчени по-добре, ако се инвестират в подобряване на имотите с цел привличане на наематели и промотиране на бизнеса на местния пазар.

„Очакваме, че има над 100 (търговски) центъра, които са нарушили своите споразумения за стойност на имота спрямо размер на заема...“, казва той, като добавя, че не всички от тях всъщност са застрашени от фалит.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:33 | 08.09.22 г.
fallback