fallback

Жилищният сектор в САЩ остава в затруднено положение

Издадените през септември нови разрешителни за строеж изненадващо намаляха

16:24 | 20.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Броят на жилищните сгради, по които строителните предприемачи в САЩ са започнали работа през септември, се оказа по-малък от очакваното, а издадените нови разрешителни за строеж изненадващо намаляха. 

Междувременно цените на ниво производител паднаха с 4,8% под нивото си отпреди година, главно поради поевтиняването на енергийните ресурси с над 22% през последните 12 месеца.

Данните показаха, че началното жилищно строителство в САЩ възлиза на 590 хил. единици през септември спрямо 587 хил. за месеца преди това. Стойността се стабилизира в интервала от 560 хил. до 590 хил. единици през последните четири месеца, но може да се понижи до края на годината, след като ефектът от програмата на правителството за насърчаване на продажбите избледнее.

Броят на новите разрешителни за строеж, който показва каква ще бъде активността от страна на предприемачите през следващите месеци, се понижи за втори път през последните три месеца. Той възлиза на 573 хил. на годишна база през септември и е с 1,2% по-нисък спрямо предишния месец.

Икономистите очакваха новите разрешителни за строеж да нараснат до 590 хил., а началното жилищно строителство да стигне 620 хил. единици. Данните загатват, че строителните предприемачи в САЩ остават предпазливи в очакване на края на програмата за насърчаване на покупката на ново жилище, в рамките на която всеки купувач на първи имот може да получи данъчен кредит от 8 хил. долара.

Днес стана още ясно, че индексът на цените на ниво производител се понижава с 0,6% на месечна база през септември и вече се намира с 4,8% под нивото си отпреди една година. За това допринася най-много поевтиняването на енергийните ресурси, което намалява значително разходите за производство на фабриките, фермите и компаниите за комунални услуги.

Основният индекс на производствените цени, който изключва влиянието на хранителните продукти и енергията, се понижава с 0,1% на месечна база, но отчита годишен ръст от 1,8%.

Данните не оказаха силно влияние върху валутната търговия и към 16:10 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,4974 щатски долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:51 | 13.09.22 г.
fallback