fallback

Тунел под „Цариградско шосе“ свързва нов бизнес комплекс с града

Приключи основното строителство на комплекса ETC и Карфур Цариградско мол

15:18 | 20.10.09 г.

European Trade Center и Карфур Цариградско мол. Снимка: „Европейски търговски център” ООД

Завършиха основните строителни дейности на бизнес комплекса на бул. „Цариградско шосе“ в София, който включва 5 офис сгради, обединени в European Trade Center (Европейски търговски център) и Карфур Цариградско мол, съобщиха от компанията инвеститор „Европейски търговски център” ООД.

Затворен е покривът на шопинг мола, изцяло са завършени конструкциите на обектите, като в момента се извършват довършителните работи.

Напълно е изградена и подземната транспортна връзка между кв. „Младост“ и комплекса. Инфраструктурното съоръжение извежда до подземния паркинг на мола и улеснява достъпа на автомобили от центъра, както и изхода им към кварталите „Младост“ и „Дружба“. Тунелът е първото подобно съоръжение, изграждано в София през последните 20 години.

Общият размер на инвестицията в комплекса, разположен на 240 хил. кв. м РЗП, възлиза на 200 млн. евро, като от тях 80 млн. евро са инвестирани в офис сградите.

Петте офис сгради от клас А са с обща разгъната застроена площ от 72 300 кв. м. Всяка сграда има самостоятелен вход и пряк достъп до подземния гараж и складовите помещения. Сграда А на комплекса е най-високата (67 м) офис сграда в строеж в страната. Тя има 17 надземни етажа, сграда B е 12-етажна, сграда C – 11-етажна, а D и E – 10-етажни.

Почти 50% от площите в ETC вече са отдадени под наем, като първите наематели ще влязат през януари 2010 г. Това са Vivacom и Карфур – със съответно 23 000 кв. м и 6 700 кв. м наета площ. Договорът с Vivacom е най-големият договор за наем на офис площи у нас. Офиси в ETC ще имат също консултантската компания Colliers International, България, и Inditex Group, собственик на марките Zara, Bershka, Pull and Bear.

European Trade Center разполага с 840 паркоместа, а целият комплекс - с общо 2800, което е най-голямата паркинг площ в България.

Изграденият тунел към комплекса е с дължина 90 метра, с две входящи и една изходяща лента. Той осигурява влизането на автомобили от посока Център директно но ниво -3 на паркинга. Тунелът се намира на около 10 м под нивото на бул. „Цариградско шосе“, като преминава под комуналните мрежи, успоредни на булеварда. Изграден е по открит и закрит тунелен способ, използвани при строежа на мрежата на метрото. Изграждането на тунела започна през септември 2008 г. Инвестицията в съоръжението е на Карфур България.

„Европейски търговски център” ООД реализира и Бургас Плаза Мол, където е разположен първият хипермаркет у нас на международния лидер в търговията Карфур. Компанията планира да построи търговски центрове в Стара Загора и Добрич, където също ще бъдат разположени хипермаркети Карфур.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:02 | 09.09.22 г.
fallback