fallback

Източна Европа с най-големи поражения в цените на имотите от кризата

Средно с 22% са паднали цените на континента от началото на кризата, за Източна Европа понижението е 45%

10:37 | 20.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Повече от две години след началото на кредитната криза, която сложи край на бума на пазара на имоти и доведе до един от най-сериозните спадове в капиталовите стойности през последните десетилетия, консултантската компания Cushman & Wakefield предостави данни за мащаба на спада в стойностите на бизнес имотите в Европа.

Доклад на компанията сочи, че спадът в Източна Европа е 45%, което е най-голямото понижение сред отделните региони на континента. За сравнение средният спад за Европа е 22%.

Източна Европа е следвана от Великобритания, която е разгледана като отделен регион, с понижение от 40%. Следват централна Европа с 26% и Западна Европа със среден спад от 17% в капиталовите стойности.

Въпреки това темповете на понижение започват значително да се забавят, като през третото тримесечие имотите в Европа са загубили едва 0,8% от стойността си в сравнение със спадове от 7,4% и 2,8% съответно през първото и второто тримесечие.

Разликата в доходността между източните и западните пазари в момента е 618 базисни пункта, което е най-високата стойност от началото на 2006 г. досега. Това започва да предизвиква известен инвестиционен интерес, макар и главно сред местни инвеститори, които вече допринесоха за повишена активност на пазари като Турция и Русия, се казва в доклада.

Чуждестранните купувачи са все още много предпазливи и, доколкото въобще проявяват някакъв интерес, той е насочен главно към установените централноевропейски пазари, въпреки че досега единствено Унгария е регистрирала ръст в инвестиционната активност.

Средната доходност от първокласните имоти в Европа в момента е 7,51%, като през третото тримесечие тя остава непроменена в 21 от 32 пазара, включени в доклада. Като цяло доходността се понижава с 1 базисен пункт, въпреки че спадът се дължи единствено на Великобритания, където показателят отчита понижение от 24 пункта до 6,73%. Тази стойност е все още малко по-висока от Западна Европа (без Великобритания), където средната доходност е 6,68%, отчитайки ръст от 3 пункта, или най-малкото понижение от края на 2007 г. насам.

В Централна и Източна Европа средната доходност също е без значителна промяна, като стойността на пазари като Полша, Чехия и Русия остава стабилна, но се покачва в други държави като България, Румъния и Унгария.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:16 | 08.09.22 г.
fallback