fallback

"В очакване на възстановяването" е темата на Balkan Property Week

Събитието ще се проведе на 5 и 6 ноември в Кемпински Хотел Зографски в София с медийното партньорство на Investor.bg

12:38 | 19.10.09 г.

Ексклузивен формат на изложението за недвижими имоти BalPEx Exclusive, както и конференцията за недвижими имоти и инвестиции BalREc – Awaiting Recovery, определят профила на Есенната седмица на недвижимите имоти – Balkan Property Week, съобщиха организаторите. Събитието ще се проведе на 5 и 6 ноември 2009 г. в Кемпински Хотел Зографски в София с медийното партньорство на Investor.bg.

Дали възстановяването на развитите икономики ще върне растежа и на българския пазар на имоти, капиталовите потоци към държавата и интереса на инвеститорите? Кога да очакваме първите признаци за възстановяване на индустрията у нас и кои сектори на икономиката ще бъдат двигатели на растежа? Отговорите на тези въпроси ще бъдат дискутирани още при откриването на двудневната конференция BalREc – Awaiting Recovery. Тя ще обобщи постигнатото по отношение на антикризисните решения, които бяха формулирани по време на конференцията BalREAct в началото на годината.

Тогава, с разгръщането на финансовата криза в реалната икономика, индустрията на недвижимите имоти поиска мерки за облекчаване на напрежението в сектора. Професионалистите настояха за реформи в законодателството, по-добро административно обслужване, прозрачно данъчно третиране и ясни правила за изкупуване на изградената от предприемачите инфраструктура. Кои от тези предложения намериха място в програмата на новото българско правителство и как сработват държавните механизми за справяне с кризисната ситуация – тези теми ще бъдат дискутирани с министъра на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев.

В продължение на повече от година в условията на криза предприемачите опитаха различни решения за запазване на бизнеса и стойността на активите си. В жилищния сектор се търсеха оптималните финансови схеми, които да подкрепят купувачите; при бизнес имотите се увеличи предлагането на гратисни периоди за наемите и други стимули, докато на корпоративно ниво фирмите направиха съкращения и се фокусираха върху основния си бизнес. Тези теми, както и реакциите на клиенти, цените в криза и какво коства спирането на определен проект, ще бъдат обсъдени в рамките на отделните панелни дискусии на конференцията, посветени на антикризисните решения.

Конференцията ще постави за обсъждане темата за проблемните активи. Заради затруднената ситуация в реалната икономика продажбите и приходите на инвеститорите в имоти намаляват, а по отношение на финансирането те се сблъскват със завишени изисквания, за да получат кредит. И двата фактора водят до проблематизиране на активите заради невъзможността да се покрият изискванията по договорите за кредит. Изходите за предприемачите и как реагират банките – това са основните въпроси, на които участниците в панела ще търсят отговори.

За първи път форумът ще се спре подробно на управлението на бизнес и жилищни имоти. От май тази година режимът на поддръжка на сградите и комплексите - етажна собственост, е регламентиран със закон. Дали обаче той ще заработи ефективно? Законът не предвижда решение на въпроса за управлението на бизнес сградите. Дали договорът за управление може да се прилага и при бизнес имотите; как стои въпросът със събиране на таксите за управление в етажната собственост; необходим ли е стандарт за управление; какво е нужно за създаване на успешен модел на управление – това са водещите теми на панела.

Стандартите за качество в индустрията като цялостен пакет – завършени имоти, финансови решения и схеми, както и съотношение цена-качество, ще бъдат дискутирани в панела „Пазар на реалната стойност”. Спадът в продажбите извади на пазара голям брой качествени жилища, което направи лукса по-достъпен. От друга страна, това води до неизбежна сегментация на пазара. Ще се търси и отговор на въпроса на какво са готови предприемачите, за да отговорят на изискванията на купувача.

Каква е скритата стойност на недвижимите имоти в България е акцент в дискусионния панел, посветен на случващото се у нас в периода между бума в сектора и последвалата криза. Като възможни фактори на бъдещия растеж ще бъдат посочени подобряването на градската среда и инфраструктурата.

Вторият ден на конференцията ще се спре на въпроса защо жилищата в България са евтини и недостъпни. Този панел ще дискутира различните измерения на проблема: структурата на собствеността и начините на ползване (наемни и собствени имоти), изменението в достъпността на жилищата и качеството на съществуващия жилищен фонд.

Един от сегментите, който извървя пътя от бурния растеж до точката на замръзване - ваканционните имоти, също ще бъде във фокуса на вниманието на участниците в конференцията. Възможно ли е те да се превърнат в жизнеспособна инвестиция и как – чрез развитието им като туристически продукт; чрез добавянето на услуги и осигуряването на възможности за прекарване на свободното време; чрез изграждането на уникални характеристики, които да подпомогнат продажбите.

Панелната дискусия „Офиси: зависимост между икономическия и пазарния цикъл” ще се спре на качествата на сградите, наемните цени, както и тенденциите при офшоринга и аутсорсинга. В момента на пазара проекти с големи обеми се състезават за ограничен кръг наематели. Заради това инвеститорите намаляват цените, като се стремят да запазят нивото на дългосрочните наеми. За целта предлагат гратисни периоди, стъпаловидно повишаващи се наеми и други иновативни схеми. От страна на търсенето преобладават сделките, свързани с релокация в по-евтини офиси или в такива с по-добро съотношение между цена и качество, оптимизиране и консолидиране на разходите и персонала. Позиционирането на проектите в тази ситуация ще бъде един от акцентите на дискусията.

Панелът „Търговският център: между предприемачите и купувачите” ще открои основните тенденции в този сегмент от пазара. На първо място сред тях е спадът в търсенето, последвал падането на оборотите на търговците от началото на годината, който е особено изразен при местните фирми. Същевременно международните компании продължават да подписват договори, като се очаква ритейл секторът да бъде сред основните генератори на икономически растеж в България. В дискусията ще бъдат поставени и въпросите за връзката между инвеститори, търговци и крайни клиенти, както и как се постига оптималният търговски микс в условията на криза.

Конференцията ще приключи с дискусия, посветена на „Неразкритият потенциал на индустриалните имоти”. В този сегмент се реализират няколко големи проекта, а търсенето се запазва въпреки кризата, най-вече заради ограниченото предлагане на площи. Като важен се очертава въпросът дали инвеститорите виждат бизнес възможности в сектора на индустриалните имоти в момент на криза и свиване на производствения сектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:49 | 12.09.22 г.
fallback