fallback

Задава се нова вълна от търсене на индустриални площи в ЦИЕ през 2010

Активността в индустриалния сегмент се движи контрациклично и е положително повлияна от проблемите на компаниите от сектора на търговията

10:43 | 19.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Сегментът на индустриални и логистични площи се очаква да остане стабилен, а търсенето във Великобритания и Западна Европа вече се покачва за пръв път от известно време насам. Това казва Гай Фрамптън, директор Индустриални и Логистични имоти за Европа, Близкия изток и Африка в CBRE, цитиран от PropertyWeek.

“(През 2010 г.) ще видим повече активност в Западна Европа“, казва той. „Пазарите на Централна и Източна Европа (ЦИЕ) са „по-спокойни“, но въпреки това търговските вериги са доста активни и в ЦИЕ в момента. Очаква се производствените компании и търговците на нехранителни стоки да последват тази активност по някое време догодина, което ще доведе до нова вълна от търсене.”

В момента на пазара във Великобритания липсата на инвентар в сегмента е единственият фактор, който препятства понижението на доходността, която е малко под 7%. Забелязва се тенденция, която ще се засилва и в бъдеще, за повишен обем от капитали, които „преследват“ ограничен брой активи на пазара.

Относно пазара в Европа мнението на Фрамптън е, че тази година усвояването може би ще бъде с около 30% по-ниско в сравнение с миналата година, но догодина сегментът ще отчете ръст и в това отношение.

Хранителните търговски вериги, особено веригите за евтино пазаруване все още са много активни и наемат нови площи. Забелязват се консолидационни процеси, при които логистични оператори окрупняват голям брой по-малки сгради в една голяма. Това също говори, че броят от сделки на логистичния сегмент през следващите 6 до 12 месеца ще се покачи значително.

Индустриалният и логистичен сектор продължава да увеличава своя дял в общия инвестиционен пазар на имоти. През 2005 г. той бе около 7%, а сега е 10% от общия инвестиционен обем в Европа. Фактът, че инвестициите в този сегмент носят сравнително висока възвръщаемост и са много по-малко зависими от наемния ръст ги превърна в дефанзивна инвестиционна стратегия. По тази причина техният дял вероятно ще расте и над 10% през следващите години, смята Фрамптън.

Той обяснява, че индустриалните и логистични площи като сектор работят контрациклично. Затрудненията на магазините на търговските улици и до известна степен на хранителните търговски вериги водят до покачване на тяхната активност в индустриалния и логистичен сегмент, която се движи от ефективност и понижени разходи. В тази връзка може да се очаква търсенето в този сегмент да бъде много стабилно и да се увеличава поне отчасти заради проблемите в търговския сегмент, смята той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:42 | 24.08.22 г.
fallback