fallback

Инвеститор в 4 мола у нас с 41 млн. евро кредит от ЕБВР

Голяма част от кредита ще бъде използвана за придобиването и развитието на проект за търговски център в Хърватска

10:56 | 15.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) съобщи, че обмисля да отпусне кредит от 41 млн. евро за регионалната експанзия на компанията за имоти GTC (Globe Trade Centre) в Хърватска.

Голяма част от кредита ще бъде използвана за придобиването и развитието на проект за търговски център в четвъртия по големина хърватски град Осийек.

GTC реализира проекта чрез своето хърватско дъщерно дружество GTC nekretnine istok d.o.o, в което притежава мажоритарен дял.

Финансирането се състои от кредитна линия от 34,4 млн. евро за хърватското дружество и дялова инвестиция от 5,7 млн. евро в компанията.

От ЕБВР съобщават, че проектът ще отговори на неудовлетвореното търсене на качествени търговски центрове в региона, но наред с това ще въведе нови добри практики в областта на енергийната ефективност на хърватския пазар на имоти, чиято пенетрация е значително по-ниска в сравнение с тази в развитите страни.

Общото енергийно потребление на комплекса ще бъде с 31,6% по-ниско от изискванията според хърватските стандарти и 60% по-ниско от средното референтно ниво за инвентара в страната, а годишните въглеродни емисии ще бъдат със 792,7 тона по-ниски.

У нас GTC има проекти за молове в Стара Загора, в Бургас, Варна и Русе. Наред с това тя бе обявила планове да изгради жилищен комплекс с 600 апартамента и площ от 61 хил. кв. м в близост до търговския си център в Бургас.

Компанията има офиси, търговски и жилищни проекти в девет страни от Централна и Източна Европа с обща площ от над 1,5 млн. кв. м. Компанията е листната на Варшавската борса и има пазарна капитализация от 1,3 млрд. евро. Един от големите акционери в компанията е израелската компания Kardan NV, която продаде част от дела си в GTC си през септември.

Наскоро бе съобщено, че ЕБВР смята да увеличи капитала си за инвестиции в ЦИЕ с 50%, за да противодействие на негативните ефекти от глобалната икономическа криза в региона. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:19 | 10.09.22 г.
fallback