fallback

Икономическият ръст на Китай повиши цените на жилищата и чуждите инвестиции

Продажбите на жилища са скочили със 73% на годишна база за първите девет месеца

10:39 | 15.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Цените на имотите в Китай се повишиха с най-бързото си темпо за последната година през септември, а потокът на преките чуждестранни инвестиции се засили значително, след като високият икономически ръст на страната продължи да изкушава чуждите инвеститори.

Жилищата в 70-те най-големи града на Китай поскъпват с 2,8% на годишна база през септември. Най-бързо поскъпват имотите в Шънджън, където се намира една от двете фондови борси в Китай. Техните цени са се увеличили с 11% на годишна база през септември, пише Bloomberg.

Продажбите на жилища в третата по големина икономика на света след САЩ и Китай са се повишили с внушителните 73,4% на годишна база за периода от януари до септември до общата сума от 2,75 трлн. китайски юана. Инвестициите в имоти са ускорили темпа на своя ръст до 17,7%.

Междувременно потокът на преки чуждестранни инвестиции в страната се увеличава с 18,9% на годишна база до 7,9 млрд. долара през септември. Преките чуждестранни инвестиции започнаха да се увеличават през август, след като намаляваха в продължение на една година.

За първите девет месеца на годината те са намалели с 14,2% на годишна база до 63,8 млрд. долара.

Следващата седмица ще излязат данните за брутния вътрешен продукт на Китай през третото тримесечие, като анализаторите очакват, че икономическият ръст на страната се е ускорил до 8,9% на годишна база спрямо 7,9% ръст, отчетен през второто тримесечие.

Правителството на Китай похарчи повече от половин трилион долара, за да стимулира икономическата активност в страната, а банките отпуснаха заеми на рекордната стойност от 8,67 трлн. китайски юана (1,27 млрд. долара) през първите девет месеца на тази година.

Голяма част от тази сума се е насочила към пазара на ценни книжа и недвижими имоти и обяснява отчасти поскъпването на тези активи. От друга страна, това повишава тревогите на инвеститорите от надуването на балон и увеличаването на инфлацията в страната.

Фондовите борси в Китай приеха добре новината за увеличението на чуждестранните инвестиции и цените на имотите и основният борсов индекс Shanghai Composite се повишава с 0,3% до 2979,8 пункта. От началото на тази година борсовият измерител се е повишил с 63,8 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:51 | 08.09.22 г.
fallback