fallback

Общо 59 обекта за настаняване в София се очаква да затворят тази година

В столицата има 297 обекта от типа пансиони, семейни хотели, самостоятелни стаи, вили, къщи, бунгала и хижи от една до три звезди с общ капацитет 10 924 легла

09:35 | 15.10.09 г.

Общо 59 обекта за подслон и настаняване в столицата се очаква да прекратят съществуването си тази година, сочат данните на ОП „Туристическо обслужване“. До 1 октомври заявления за прекратяване на дейността в общинската фирма са подали 47 обекта с общо 635 легла, съобщи БТА.

Миналата година легловата база е намаляла с 459 легла.

В момента в столицата има общо 297 обекта, регистирирани от ОП "Туристическо обслужване" (пансиони, семейни хотели, самостоятелни стаи, вили, къщи, бунгала и хижи от една до три звезди). Общият капацитет на легловата им база е 10 924 броя.

От началото на годината до 1 октомври от общинската фирма са посетили 1965 обекта, попадащи под техния контрол съгласно Закона за туризма. При проверките е установено, че са закрити и неработещи 254 туристически обекта.

За тази година некатегоризираните обекти, които инспекторите са установили, са главно заведения за хранене и развлечения. Новоткритите или некатегоризирани ресторанти с национална кухня са 123, 334 са заведенията за бързо хранене, 217 са питейните заведения, а 276 са кафе-сладкарниците.

Според статистиката всяко четвърто заведение за хранене или развлечение (24%) е некатегоризирано. След направените предписания от 1031 новооткрити или некатегоризирани обекти 277 са извършили дейностите по категоризация. Най-голям брой новооткрити обекти има в районите "Красно село", "Средец", "Оборище", "Лозенец" и "Възраждане".

Общо 20 обекта за настаняване не си подавали справки-декларации от началото на годината до края на септември, което е ощетило общината с невнесени 14 021 лв. от туристическа такса. Това е 1,9% от общата сума на очакваните постъпления.

За изминалите девет месеца на годината в София са събрани общо 844 911 лв. от туристическа такса, което означава, че същият брой са и регистрираните редовни нощувки в местата за подслон и настаняване.

Тенденцията за последната година показва намаляване на броя на нощувките. Средномесечно в София за първите девет месеца на годината са регистрирани по около 94 000 нощувки.

Дали това е реалният брой на нощувките няма да стане ясно, докато не се приеме предложението на "Туристическо обслужване" в хотелските регистри да се конкретизира пълният престой на туриста, като се въведе колона "отпътувал".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:16 | 07.09.22 г.
fallback