fallback

Една четвърт от жилищата в Дубай стоят празни

Също 25% е делът на незаетост при офис площите в емирството

16:54 | 14.10.09 г.

В резултат на влиянието на глобалната криза върху пазара на недвижими имоти в Дубай 25% от жилищните единици в емирството стоят празни, съобщиха от консултантската компания в Colliers днес.

Близо три четвърти (71%) от анкетираните от компанията предприемачи по време на изложението Cityscape Dubai са на мнение, че цените на жилищата все още не са достигнали дъното, сочи доклад на компанията, цитиран от ArabianBusiness.com. Анкетата сред 28 предприемача разкрива още, че само 18% от тях са преустановили продажбите в изчакване пазарът да даде признаци на възстановяване.

Наемите на жилища в Дубай са паднали с 49% през третото тримесечие на 2009 г. на годишна база.

„Ще бъде продължително и бавно възстановяване“, коментира Джей Пи Гробелаар, директор проучвания, без да прогнозира кога би започнало това възстановяване. Относно наемите той казва: „Ако бях наемодател, бих отдал имота си на първия, който може да плаща наема, защото наемите ще падат.“

Същото ниво на незаетост като при жилищата от 25% е регистрирано и при офисите в емирството.

На офис пазара се очаква капацитетът в Дубай да се удвои през следващата година, което ще окаже натиск върху цените. Според компанията офис площите ще нараснат от 280 хил. кв. м до близо 560 хил. кв. м до 2011 г., като прогнозата се базира само на потвърдени проекти.

Офис сегментът е най-тежко засегнат от глобалната криза. Средните цени за офиси в Дубай са паднали с 58% през третото тримесечие на годишна база, а наемите на офиси са се понижили с 44% за същия период.

Наемите на търговски площи в емирството са паднали с 18% през изминалата година.

В анкета на Ройтерс от миналата седмица анализатори в банки, инвестиционни компании и изследователски институти казват, че цените на жилищата в Дубай са на път да отбележат спад от още 10% през 2009 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:52 | 28.08.22 г.
fallback