fallback

Печеливши и губещи на офис пазара в Европа през 2010

Низходящият тренд ще продължи в континентална Европа, докато Ситито се очаква да отчете 8% ръст догодина, смятат специалисти

09:18 | 15.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Много експерти смятат, че пазарът на бизнес имоти в Европа имоти няма да излезе окончателно от кризата и през 2010 г. Капиталовите стойности в най-добрия случай ще продължат да стагнират, доходността на редица пазари се стабилизира, но остава на високи нива, а инвестиционната и наемната активност е все още значително ограничена.

Въпреки това някои от пазарите в Западна Европа вече показват признаци на живот. Един от тях е пазарът на офиси в Лондон, за който много очакват да води възстановяването от рецесията през следващата година, тъй като именно той стана една от първите жертви на кризата през 2007 г.

Въпреки че все още не може категорично да се твърди, че британският пазар излиза от рецесията, вече се забелязва видимо подобрение, коментира за Investor.bg Пол Лън, мениджър База-данни проучвания за Европа, Близкия изток и Африка в CBRE.

От консултантската компания DTZ смятат, че офис наемите в лоноднското Сити ще започнат отново да се повишават догодина в сравнение с повечето от големите градове в Европа, на които спадът се очаква да продължи.

Лондон ще води цикъла на европейския пазар на имоти, като наемите на най-качествените офис площи ще се повишат с 8% през 2010 г., сочи доклад на компанията. Наемите на другите големи европейски пазари се очаква да се понижат или в най-добрия случай да се стабилизират.

От DTZ повишиха прогнозата си за Лондон вследствие на по-позитивните общи нагласи през последните няколко месеца. Смята се, че наемният пазар е достигнал най-ниската си точка след двугодишния спад.

През третото тримесечие делът на свободните офиси в централен Лондон се понижи, което бележи края на седем поредни тримесечия на ръст на незаетите площи.

Според брокерите наемането на офис сградата Watermark Place от страна на японската компания Nomura бележи повратна точка на пазара, като в момента в Ситито има значително по-малко нови сгради на разположение, пише FT. Също така в момента има и много по-малко нови проекти.

„Цените на ключовия лондонски пазар (Ситито) реагираха много бързо предвид експозицията му към спада във финансовия сектор“, коментира Мартин Дейвис, директор Проучвания за Великобритания в DTZ. „С началото на понижението на доходността и ранните признаци на възстановяване в наемния пазар Лондон още веднъж изглежда, че е водещ пазар.“

Според DTZ наемите в Европа ще се понижат средно с 13,4% през 2009 г., или малко по-голям спад в сравнение с 11,9%, прогнозирани през май. За инвестиционния пазар също има малко по-положителни очаквания, след като от компанията казаха, че на много от установените пазари на Континента доходността вече се е стабилизирала.

По мнението на някои специалисти вследствие на значителните понижения в цените на първокласните активи на редица пазари като Лондон, Париж, Берлин и Брюксел стойностите представляват „справедлива стойност“ за дългосрочните инвеститори.

На някои локации, на които спадовете продължават, от DTZ очакват доходността да се повишава още. Въпреки това се очаква втора вълна от пазари, които ще достигнат справедлива стойност през първата половина на 2010 г. Сред тях са Франкфурт, Дюселдорф, Мадрид, Барселона, Копенхаген, Амстердам, Хага, Варшава и др.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:53 | 07.09.22 г.
fallback