fallback

Продължава спадът в заетостта на логистичните площи в Европа

Въпреки това инвеститорите демонстрират подновен апетит към пазарен риск и правят по-голямо разграничение между отделните страни в Европа

09:54 | 14.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Заетостта на паневропейския пазар на логистични площи се понижи с 87% през второто тримесечие на 2009 г. в сравнение с първото, сочи доклад на американската компания ProLogis, специализираща в изграждането и управлението на индустриални имоти.

Годишното понижение в заетостта е 89%.

Според компанията обемът на новите проекти, които излизат на пазара, е останал „сравнително стабилен“, до голяма степен поради големия брой проекти, стартирани преди началото на кризата.

Докладът показва, че новите проекти на континента в момента са изключително ограничени и се изграждат главно за предварително осигурени собственици и наематели.

Въпреки това от компанията посочват, че инвеститорите демонстрират подновен апетит към пазарен риск и правят по-голямо разграничение между отделните страни в Европа по отношение икономика, валутен ефект и риск на пазара на имоти.

Наред с това се забелязва подновен пазарен фокус върху първокласни активи със стабилни договори за наем с продължителност поне пет години.

„Европейските икономики започват да излизат от няколко тримесечия на негативен ръст на брутния вътрешен продукт и наемните пазари на логистични имоти ще ги последват, макар и с известно забавяне“, казва Лен Сахлинг, вицепрезидент Проучвания в ProLogis.

Според него подновеният ръст на БВП, заедно с амортизаирания инвентар на много места и липсата на ново предлагане, в крайна сметка ще изведат наемния пазар в Европа от настоящата депресия.

Пазарът на индустриални имоти специално в София е един от малкото в Европа, който е останал стабилен и не е отчел спад в наемите си през последната година, сочи доклад на CBRE.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:18 | 03.09.22 г.
fallback