fallback

Ограниченото предлагане повишава цените на британските имоти

Все по-голяма част от лицензираните оценители на имоти очакват поскъпването да продължи и през следващите три месеца

09:41 | 13.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Цените на жилищата в Англия и Уелс продължават да се повишават през септември, но причината за това се крие в ограниченото предлагане, показаха данните на Кралския институт на лицензираните оценители (RICS). Броят на анкетираните членове на института, които съобщават за ръст в цените през последните три месеца, е вече с 22% по-голям от броя на тези, които отчитат спад.

Това е най-високата стойност на съотношението от май 2007 г., което показва, че жилищният пазар в страната постепенно се стабилизира след острия спад, който започна през 2007 г. През август броят на анкетираните оценители, които отчетоха поскъпване на имотите, стана по-голям от броя на тези, които отчитат спад, за първи път през последните две години, като разликата възлезе на 10%.

Британските ипотечни кредитори Halifax и Nationwide също отчетоха силно поскъпване на имотите през септември, като според Halifax техните цени вече са с 1,7% над нивата си от края на 2008 г., а съгласно данните на Nationwide цените са се изкачили до нивата си отпреди една година.

Участниците в проучването на RICS стават все по-уверени в това, че цените ще продължават да се повишават. Броят на оценителите, които очакват поскъпване на имотите през следващите три месеца, е вече с 25% по-голям от броят на тези, които прогнозират спад. Това е доста над съотношението от 18%, отчетено месец по-рано.

Отделни данни на браншовата организация на веригите за търговия на дребно в страната (BRC) показаха, че продажбите са се повишили с 2,8% на годишна база през септември. Това е най-силният годишен ръст на показателя от януари 2008 г. и показва, че потребителите в страната се чувстват все по-уверени.

Продажбите на облекло и обувки, както и продажбите по интернет, телефона и пощата, нарастват значително спрямо нивата си отпреди една година. Поради поевтиняването на хранителните продукти обаче приходите на търговците на дребно от тези стоки продължават да намаляват.

През август индексът на BRC, който следи баланса на продажбите на дребно, се понижи с 0,1% на годишна база.

Британската лира поевтинява с 0,3% спрямо щатския долар от началото на днешната валутна сесия. Към 10:25 ч. българско време една лира се разменя срещу 1,5749 долара. За последния месец лирата се е обезценила с над 5% спрямо долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:21 | 23.08.22 г.
fallback