fallback

София втора по спад на офис наемите в ЕС за тримесечието

Наемите на офис площите в столицата са се понижили с 5,88% през третото тримесечие средно до 16 евро на кв. м на месец

08:21 | 12.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Пазарът на офис наеми в София е отчел втория по големина спад в рамките на ЕС през третото тримесечие на 2009 г. Това сочи доклад на консултантската компания CBRE, предоставен на Investor.bg.

Наемите на офис площите в столицата са се понижили с 5,88% за периода и в момента са средно 16 евро на кв. м на месец.

Спадът на годишна база е 11,11%, като нивата са се понижили с 12,33% от своята най-висока точка.

Доходността от офис площи в моента у нас е 10%, което е най-високото ниво в ЕС. Според доклада доходността се е повишила със 100 базисни пункта за последната година и с 300 пункта от пика на пазара.

По отношение на спад на наемите за третото тримесечие България е изпреварена единствено от Ирландия, където нивата са отчели 11,34% понижение между второто и третото тримесечие.

Сред другите офис пазари с по-голям спад за периода са Чехия, Испания и Полша, всички с понижения от над 4%. Следва Гърция с 3,33%, което е сравнимо със спада на регионалните пазари във Великобритания.

Извън ЕС, в по-широкия регион на Европа, Близкия изток и Африка, ОАЕ отчитат най-голям спад с 11,11% затримесечието и 27,27% за последната година. Следва Русия с 10% тримесечно понижение и над 47% спад за година. Най-голям годишен спад е регистриран в Украйна – 67,06%

Нито един от включените пазари не е отчел ръст за последната година, а единични пазари като Швейцария, Люксембург и някои регионални пазари във Великобритания са останали с непроменени наеми през цялото време от началото на кризата.

От компания обясняват, че данните за пазарите са показателни единствено за сгради с определено качество, размер и локация. Наред с това степента, в която те са подкрепени от реални сделки на пазара, варира за различните страни.

„Когато инвестиционните обеми са ниски, както сега, предоставените данни са базирани в по-голяма степен на мнението на експертите относно пазарните условия“, уточняват от CBRE.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:55 | 10.09.22 г.
fallback