fallback

Станфордският университет вади на пазара активи за 1 млрд. долара

Университетът ще продаде обаче само ако цената е добра

15:29 | 10.10.09 г.

Станфордският университет се опитва да продаде активи за 1 млрд. долара от портфолиото си на стойност 12,6 млрд. долара. Престижният университет, който се намира в центъра на Силициевата долина, се опитва да продаде на фона на спад на стойността на дарителската му фондация от близо 30%.

Инвестиционната банка Cogent Partners координира продажбата на активите, като се очаква офертите да постъпят в края на месеца.

Джон Пауръс, изпълнителен директор на Stanford Management Co, казва, че университетът ще продаде само ако цената е добра.

„Ние не сме продавач в затруднено положение, така че няма да го направим, ако не получим изгодни условия”, обяснява Пауърс пред Ройтерс.

„Съвсем съзнателно изчакахме пазарът да се възстанови в известна степен, за да проучим възможността”, допълва той.

Евентуалната продажба може да бъде финализарана до декември или януари, смята Пауърс.

Потенциален купувач коментира пред агенцията, че въпреки че активите ще се продадат под цената, на която са били придобити, университетът очаква добра цена.

Пауърс обяснява, че целта е да се повиши ликвидността в портфолиото на университета. Не всички активи обаче са еднакво привлекателни. „Изглежда няма много интерес към частните имоти”, казва той.

Стандфорд, където са завършили създателите на Google Лари Пейдж и Сергей Брин и други известни личности от света на технологиите, съкращава 500 работни места и ограничава разходите си тази година заради понижение от около 30% на стойността на дарителския му фонд. Към 31 август фондът загуби около 27% на годишна база до 12,6 млрд. долара.

Най-богатите университети в САЩ - Харвард и Йейл, също обедняха с около 30 на сто

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:24 | 08.09.22 г.
fallback