fallback

Цените на жилищата в Испания "са изминали само половината път" от спада си

Цените на жилищните имоти в страната са били надценени с 37% по време на бума на пазара през 2007 г.

12:48 | 10.10.09 г.

Цените на жилищата в Испания са били надценени с 37% през 2007 г., по време на бума на пазара, пише в анализ на базираната във Валенсия консултантска компания в сектора Jiménez de Laiglesia. 

Цените на имотите трябва да паднат, за да се върне пазарът в равновесно положение, но въпреки последните понижения, цените „все още са изминали само половината път”, пише в доклада, цитиран от Spanish Property News.

Стойността на жилищата и на земята върви надолу, но спрямо пика от 2007 г. цените на жилищата са паднали със само 15%, на земята в градовете – с 21%, а на строителните терени извън градовете – с 25%. За да върнат пазара в равновесие, цените на жилищата трябва да се понижат с още 22%, тези на земята в градовете – с 53%, а на парцелите в други райони - с 62%, като това трябва да стане в следващите 2 до 3 години, изчисляват от агенцията.

Това носи сериозна опасност за предприемачите, които са платили твърде високи цени за терени.

“На практика всички, които са купили земя след 2003 и 2004 г., не могат да понесат тези редукции”, коментират от агенцията.

„Накрая този продукт ще трябва да се продава от банките. Те могат да си позволят тези намаления на цените, защото това изтрива печалбата на строителите и дори могат да свалят цените още малко, защото макар и да загубят пари, ще си върнат ликвидност.”

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:02 | 08.09.22 г.
fallback