fallback

Жилищният пазар в Канада може би се възстановява, но "бум няма"

От една от най-големите агенции за имоти в страната определиха засилената активност при продажбите и ръста на цените като „продукт на нормална пазарна корекция"

12:53 | 09.10.09 г.

Жилищният пазар в Канада може би е в процес на възстановяване, но изразеният недостиг в предлагането на жилища за продажба създава илюзия за бум на пазара, предупредиха от една от най-големите агенции за имоти в страната.

От Royal LePage казват, че засилването на активността при продажбите и ръстът на цените на жилищата „са продукт на нормална пазарна корекция и не са началото на поредния агресивен цикъл на разширяване“, съобщи Ройтерс.

В условията на глобална финансова криза жилищният пазар в страната замръзна миналата година и оттогава се възстановява бързо благодарение на нарастващо търсене и подобрената достъпност на имотите.

От агенцията обясняват, че възстановяването е започнало с навлизането на пазара на купувачи на първо жилище, последвани от тези, които търсят по-голям и по-скъп имот, след което се засилва активността в по-високия сегмент на пазара.

Проучване на компанията сочи, че средната цена на двуетажна къща в Канада се е повишила леко спрямо година по-рано с 0,1% до 409 335 канадски долара (386 165 щатски). Средната цена за апартамент нараства с 0,09% до 243 748 канадски долара.

Началното жилищно строителство в страната се понижи с 4,6% през септември спрямо август до 150 100 единици на годишна база, съобщиха вчера от федералната жилищна агенция. Въпреки спада данните се оказаха по-добри от очакванията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:51 | 19.08.22 г.
fallback