fallback

ЦИЕ – предпочитан регион за корпоративна експанзия през следващите години

Едва пет големи европейски компании, участвали в ново проучване, смятат да се разширят на пазара в София през следващите пет години

12:16 | 07.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) ще бъдат свидетели на най-високата активност на континента по отношение разширяване на дейността на европейските бизнеси през следващите пет години. Това сочи ново проучване на консултантската компания за имоти Cushman & Wakefield (C&W), предоставено на Investor.bg.

Варшава и Москва се очаква да приемат най-висок брой нови компании, които да установят дейност през периода, като броят в Букурещ също вероятно ще бъде висок. Общият брой на бизнесите, заявили намерение да се разширят на пазарите в тези три града, е съответно 36, 35 и 30.

За сравнение едва пет компании, участвали в проучването на C&W, са казали, че планират да стартират дейност в София.

Варшава и Москва са градовете, към които се очаква най-висок интерес в цяла Европа от страна на нови чуждестранни бизнеси през следващите пет години.

Според класацията на компанията, както и в нейното миналогодишно издание, Лондон е най-добрият град за установяване на бизнес според предпочитанията на фирмите. Лондон си запазва първата позиция още от 1990 г., когато за първи път започва да се публикува проучването.

Лондон е следван от Париж, Франкфурт и Барселона.

За класирането на 34-те европейски града от C&W са интервюирали мениджъри сред 500-те най-големи компании в Европа. Те са оценили отделните градове на база на различни критерии като качество на живот, телекомуникации, достъп до пазара, наличност на квалифицирана работна ръка, цена на офис площите и транспортни връзки.

Всички ключови локации в ЦИЕ са повишили позициите си спрямо класацията от 2008 г. Най-голям ръст отчитат Прага и Варшава – съответно до 21-ва и 23-та позиция, придвижвайки се от дъното на класацията през 1990 г.

Барселона и Мадрид също се представят изключително добре, класирани съответно на 4-то и 6-то място в тазгодишната класация. През 1990 г. нито един от тях не беше дори в топ 10, като се нареждаха съответно на 11-то и 17-то място.

10-те най-добри града в Европа за установяване на бизнес през 2009

1. Лондон 2. Париж 3. Франкфурт 4. Барселона 5. Брюксел 6. Мадрид 7. Мюнхен 8. Амстердам 9. Берлин 10. Милано

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:16 | 14.09.22 г.
fallback