fallback

В Русия ще изземват необработваемите земеделски земи

Президентът на страната предлага държавата да изземва от собствениците им неизползваемите в течение на три години селскостопански земи

10:33 | 05.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Президентът на Русия Дмитрий Медведев поръча на правителството до месец да изготви закон, който да реши въпросите с неизползваните селскостопански земи, пише „Ведомости“. Президентът е предложил законът да предвижда държавата да изземва от собствениците им неизползваемите в течение на три години селскостопански земи или значително да бъдат повишени данъците върху тях.

Всъщност и в сега действащия в Русия закон за оборота на селскостопанските земи се предвижда тяхното принудително изземване „в случай на неизползване изобщо или използване не в съответствие с целевото предназначение в продължение на три години“. Според експерти от бранша обаче на практика тази клауза не действа и досега селскостопански земи не са изземани.

Депутати от Държавната дума коментират, че това става поради практиката, че земята се изкупува от непрофилни инвеститори, които на всеки две години препродават парцелите на свои свързани структури, в резултат на което, 3-годишният срок, разрешаващ неизползване на селскостопанските земи, започва да тече отново. Явно сега стремежът е именно тази практика да се преустанови.

Според оценките на руски депутати от 200 млн. хектара селскостопански земи в Русия сега се обработват само около 70 млн. хектара. Ръководителят на Зърновия съюз в Русия обаче е отбелязал в тази връзка, че „големи територии пустеещи земи в Русия няма и че тези парцели, които не се обработват, са основно неудобни (за целта)“.

Тази година Русия очаква да прибере реколта от зърнени култури от 90 млн. тона, който обем е един от най-високите за страната. Президентът Медведев обаче е подчертал необходимостта от развитието на собствено производство семена за посев, за да се намали вносът им от чужбина, а също е наблегнал и на изискването да се модернизира хранителната промишленост на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:10 | 06.09.22 г.
fallback