fallback

Една четвърт от строителните фирми може да отпаднат от регистъра

Работещите в сектора се очаква да намалеят с 15% към края на годината спрямо година по-рано

14:33 | 02.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) очаква, че до края на тази година от строителния регистър ще отпаднат около една четвърт от строителните фирми, съобщи днес на пресконференция министър Росен Плевнелиев. Той уточни, че към края на 2008 г. са били регистрирани 5800 строителни фирми, а към края на тази година се очаква те да бъдат с около 1550 по-малко.

Плевнелиев уточни, че повечето от отпадащите от регистъра фирми ще са малки, освен това нерегистрирането им не означава непременно, че ще фалират - по всяка вероятност част от тях ще замразят дейността си или ще започнат да се занимават с друго.

Според данните на МРРБ чуждите инвестиции в строителството за първото полугодие са само една трета от тези през същия период на миналата година, т.е. около 370 млн. евро. Заявките за строителни разрешителни за второто тримесечие на тази година са с 32% по-малко спрямо същия период на миналата година.

Нерадостни са прогнозите и за заетите в строителния бранш, стана ясно днес. Докато към края на 2008 г. според статистическите данни заетите в строителството са били 231 хил. души, като се има предвид постепенното намаляване на заетите от началото на годината, прогнозите са в края на 2009 г. работещите в строителния сектор да са с около 35 хил. човека по-малко, т.е. с 15%.

Над 10% от строителните фирми сега и през следващите месеци ще бъдат в критично състояние и е възможно част от тях да фалират, каза вчера Плевнелиев пред депутатите от парламентарната комисия по регионална политика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:08 | 02.10.09 г.
fallback