fallback

Турска компания влага близо 10 млрд. долара в имоти и енергийни проекти

До края на 2010 г. компанията смята да вложи между 4 и 5 млрд. долара в имоти

10:11 | 02.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Турската група Zorlu Holding смята да вложи по 5 млрд. долара в имоти и в енергийни проекти през следващите години. Това казва председателят на нейния Управителен съвет Ахмет Зорлу, цитиран от турското издание Sabah.

По думите му до 2012 г. компанията ще инвестира 5 млрд. долара в енергийни проекти. В сектора на имоти пък Zorlu ще вложи между 4 и 5 млрд. долара до 2010 г.

Пред Асоциацията на инвеститорите на фондовата борса Зорлу е казал, че годишният оборот на холдинга ще се повиши до 20-25 млрд. долара до 2015 г.

Според него турската икономика е била положително повлияна от някои данъчни облекчения, направени наскоро, но тепърва трябва да се вземат мерки за подкрепа на реалния сектор.

През февруари изпълнителният директор на енергийното подразделение на холдинга Мурат Бурса бе обявил мащабни международни инвестиционни планове за следващите няколко години. Според него до 2015 г. Zorlu Enerji ще инвестира между 6 и 8 млрд. долара, с които ще изгради или ще вземе концесия за електрически централи с обща мощност от 4200 мегавата. Тези проекти ще бъдат реализирани в Турция, Русия, Израел и Пакистан.

Zorlu Holding е създаден през 1953 г. от двама братя предприемачи. Днес компанията включва близо 50 дъщерни компании, развиващи дейност в секторите на имотите, енергетиката, хотелиерството, минната индустрия и др. Групата има над 30 хил. служители и изнася продукти в над 110 страни. Част от холдинга е и групата от компании за производство на битова техника и електроника Vestel.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:34 | 08.09.22 г.
fallback