fallback

Над 10% от строителните фирми - в критично състояние

Планират спешно отделяне на 40 млн. евро за ремонти на рушащи се мостове

17:42 | 01.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Над 10% от строителните фирми в България сега и през следващите месеци ще бъдат в критично състояние и е възможно част от тях да фалират, каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев пред депутатите от парламентарната комисия по регионална политика.

По думите му това са последните данни на Българската строителна камара, а като цяло спадът в сектора е над 30%.

Плевнелиев посочи още, че по данни на министерството му в момента 60 моста в страната са в много тежко състояние и са необходими ремонти, за което през следващата година ще бъде отпуснат държавен инвестиционен заем в размер на 40 млн. евро.

Относно депутатски въпрос във връзка със зимното почистване министърът каза, че в момента са стартирали 56 процедури за избор на почистващи фирми в страната, което е над 80% от необходимите процедури. Има обаче закъснения при стартирането им, така че те ще приключат през ноември. „Надявам се дотогава да не е завалял сняг“, каза Плевенлиев.

Той каза още, че на Агенция „Пътна инфраструктура“ в момента не й достигат общо 131 млн. лв., които са неуредени плащания към фирми за вече извършена работа. В тази връзка бившият министър на регионалното развитие и настоящ депутат Асен Гагузов заяви, че в държавния бюджет са заделени още 121 млн. лв. за регионална политика и „ако регионалното министерство си ги поиска, няма да има проблеми с разплащанията“.

Между основните приоритети на министерството за следващите четири години Росен Плевнелиев посочи: провеждане на балансирана регионална политика, включваща равномерно развитие на общините; устройствено планиране и свързаност, включващо устойчиво развитие на черноморските общини, изработване на подробни кадастрални карти и др.; ефективно използване на фондовете от ЕС и др.

До края на годината министерството планира да внесе за разглеждане в МС промени в Закона за устройство на черноморското крайбрежие, касаещи основно концесионните процедури на плажовете, и промени в Закона за държавната собственост с цел по-лесно реализиране на големи инвестиционни проекти.

По време на заседанието на парламентарната комисия Плевнелиев съобщи още, че България ще поиска 1 млрд. евро от Световната банка за пречиствателни станции и инфраструктура.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:56 | 08.09.22 г.
fallback