fallback

Наемите превземат пазара на жилища в Португалия

В големите градове на страната търсенето на имоти под наем е по-голямо от 50% от общото търсене на пазара на имоти в страната

11:28 | 01.10.09 г.

Търсенето на жилища под наем в Португалия расте и през юни и юли е надминало 50% от общото търсене на пазара на имоти, сочи проучване на португалската асоциация на агенциите и брокерите на имоти (APEMIP), която е анализирали пазара на имоти в национален мащаб, цитирано от The Portugal News.

От анализа става ясно, че в Лисабон, Порто, Сетубал, Лейрия, Брага, Фаро и Евора търсенето на имоти под наем е по-голямо от 50% от общото търсене на пазара на имоти в страната.

От асоциацията вярват, че растящият избор от имоти под наем не е ограничен само в районите на Лисабон и Порто, но е все по-често срещан сценарий на португалския жилищен пазар“. Тенденцията се засилва от втората половина на 2008 г. и през последните месеци е станало „значителна”.

В анализа се подчертава, че на практика се е променил „структурният баланс на пазара на имоти“, защото вече има значително по-малко имоти, които се предлагат под наем.

Имотите за отдаване под наем съставят около 3% от пазара на имоти в страната, като наемите варират между 475 и 800 евро на месец в зависимост от типа и броя спални.

В големите градове Лисабон и Порто наемът на имот винаги е бил популярен избор, но от асоциацията подчертават, че в резултат на икономическата криза това е станало широкоразпространена тенденция.

Проучването разкрива още, че около 70% от имотите за продажба са апартаменти с две и три спални, като цените им са варират между 1653 и 2000 евро за квадратен метър. По-голямата част от купувачите търсят апартамент с две спални на цени между 99 хил. и 140 хил. евро, докато 25% от потенциалните купувачи търсят вили.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:37 | 08.09.22 г.
fallback