fallback

Имотите в Атина поевтиняха с почти 3%

Брокери на имоти очакват цените да останат стабилни до края на 2009 г.

15:05 | 29.09.09 г.

Цените на жилищните имоти в Атина са паднали средно с 2,9% на годишна база през първата половина на годината, сочат данни на централната банка на Гърция, цитирани от Kathimerini.

Цените на имотите в Гърция засега демонстрират гъвкавост спрямо кризата и се справят по-добре в сравнение с други пазари като Ирландия, Великобритания и Испания, където бяха отчетени резки корекции, коментираха от банката.

Търсенето на жилища в Гърция пресъхна в затруднените икономически условия, а потребителите свиха разходите си, изплашени от влошаващите се условия на трудовия пазар. Гръцката икономика отчете спад през второто тримесечие за първи път от 1993 г. насам.

Спадът в търсенето на жилища, който започна в началото на миналата година, доведе до прилив от нови имоти на пазара, но цените отбелязаха само леко понижение. Според някои изчисления в началото на тази година на пазара в Атина е имало около 200 хил. непродадени жилища.

Почти всички брокери на имоти, анкетирани от централната банка, са изразили очаквания, че цените ще останат стабилни до края на 2009 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:29 | 07.09.22 г.
fallback