fallback

Жилищният пазар в София няма да се възстанови преди 2011?

Не се очаква значителна строителна дейност през идната година; успех се предвижда единствено за луксозните и качествени проекти с цени над 1700 евро/кв.м

14:31 | 29.09.09 г.
Автор - снимка
Създател

Жилищният пазар в София функционира в извънредни условия и не се очаква да се възстанови преди 2011 г. Това са част от заключенията на председателя на борда на директорите на инвестиционния фонд Lewis Charles Sofia Property Fund Limited Чарлс Бъртън, публикувани в рамките на финансовия отчет на компанията.

В София в момента има непродаден инвентар от жилища в средния и ниския ценови сегмент. Поради това през следващите 12 месеца е малко вероятно да бъдат започнати някакви нови проекти. Възстановяване на софийския жилищен пазар не се очаква преди края на 2010 г., като успешни проекти ще бъдат единствено онези с извънредно привлекателна локация, качество и архитектура.

Фондът работи в условията на „затруднен външен контекст“ през последните 12 месеца, като в българската икономика като цяло, както и на жилищния пазар, се наблюдава негативна корекция.

Тези условия, както и проблемите с възможностите за кредитиране, доведоха до затруднения по отношение на ликвидната позиция на компанията. В този контекст тя е решила да замрази всичките си проекти, за да запази своите кешови резерви. Фондът се стреми да привлече допълнителен капитал чрез продажба на активи, чрез увеличение на капитала или с помощта на дългово финансиране.

Първите шест месеца се оказаха изключително трудни за българския пазар на имоти, който бе повлиян от международната финансова криза, казват от фонда. Понижението на нивото на задлъжлнялост на пазара, както и затруднените условия за осигуряване на ипотечно кредитиране за индивидуалните купувачи доведоха до всеобщ спад в търсенето, предлагането и цените на жилищния сегмент.

В резултат на това бяха негативно засегнати и изграждането и продажбата на жилища, главно поради финансовите ограничения, наложени от банките.

Особено тежко бе засегнат сегментът на ваканционни имоти, тъй като чуждестранните купувачи почти изчезнаха поради проблемите на пазарите в собствените им страни.

Единственият сегмент, който остана сравнително незасегнат, бе пазарът на луксозни имоти в София, смятат от фонда, като уточняват, че става дума за жилища с цени над 1700 евро на кв. м, при които търсенето все още е по-високо от предлагането.

Отнетите имоти от страна на банките се очакваше да създадат вторичен пазар на жилища, но необслужваните кредити към момента са едва 3,2% от всички жилищни кредити, казват от Lewis Charles. Според компанията е възможно банките да са готови да пренебрегнат някои от необслужваните кредити, за да избегнат ситуация, в която трябва да ги впишат в своите баланси и да си навлекат проблема с управление на тези активи.

От фонда съобщават, че от King Sturge са изготвили нова оценка на портфолиото му според нови стандарти на Кралския институт на лицензираните оценители на имоти (RICS). Според нея портфолиото на компанията се оценява на 40,9 млн. евро, което представлява спад от 22% спрямо края на 2008 г. Въпреки това от компанията смятат, че предвид извънредните пазарни условия тази оценка също не е реална и стойността на портфолито е дори по-ниска.

Lewis Charles отчете 9,87 млн. евро загуба за първите шест месеца на 2009 г. в сравнение със загуба от 1,98 млн. евро за същия период на миналата година.

Компанията има редица проекти и големи строителни терени в София, Пловдив, Велико Търново, Разлог и др.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:25 | 04.09.22 г.
fallback