fallback

Сърбия готви споразумение с банките в подкрепа на жилищното кредитиране

Страната е отделила средства за субсидиране на лихвите по жилищните кредити

10:26 | 29.09.09 г.

Сръбската Национална корпорация за застраховане на жилищните заеми ще подпише споразумение с търговските банки тази седмица в опит да стимулира жилищното кредитиране и пазара на имоти в страната, съобщи местното онлайн издание Balkans.com.

„Сърбия е отделила 450 млн. динара (4,8 млн. евро) за субсидиране на лихвите по жилищните кредити, които ще стигнат до края на декември“, казва директорът на корпорацията Александър Йович пред сръбския вестник Политика.

„Честно казано, бих искал да има по-силно търсене на заеми, така че да може да спрем допълнителните средства от бюджета, но не мисля.“

По приблизителни изчисления ще бъдат отделени половин милиард динара (5,38 млн. евро) от бюджета за 2010 и два милиарда (21,51 млн. евро) от бюджетите за 2011 и 2012 за субсидирани лихви, допълва той.

С банките е постигнато предварително споразумение за лихва от 4,9% плюс месечен euribor, който кредитополучателите ще плащат от четвъртата година, като нивото няма да може да бъде променяно по-късно, казва още Жович.

Очаква се корпорацията да подпише споразумения с Commercial Bank, Raiffeisen, Societe Generale, Intesa и Hypo, както и с други.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:37 | 19.08.22 г.
fallback