fallback

Глобиха британска компания с близо 5 млн. лири заради корупция в чужбина

Компанията опитала да подкупи държавни служители в Ямайка и Гана, за да спечели поръчки за работа

10:22 | 28.09.09 г.
Автор - снимка
Създател

Британска строителна фирма бе глобена с близо 5 млн. лири, след като шефовете й се признаха за виновни за корупция в чужбина и нарушаване на санкции, наложени от ООН.

Компанията е Mabey&Johnson. Тя е базирана в Рединг и се занимава със строителство на мостове. Нейните ръководители са заявили, че „съжаляват дълбоко“ за действията си и че „поставят ново начало“ на бизнеса си, предава ВВС.

Обвиненията срещу Mabey&Johnson са свързани с опитите на компанията да подкупи официални лица в Ямайка и Гана с цел получаване на обществени поръчки. В своите действия ръководителите на фирмата са нарушили и разпореждания на ООН, като са плащали пари на режима на Саддам Хюсеин.

Новият управляващ директор на компанията Питър Лойд обяви, че „този разход ще навреди на компанията и че той представлява истинско наказание“. Целта пред Mabey&Johnson обаче е „да се запазят работните места и бизнесът да продължи да се развива“.

От информация на Бюрото за големи измами става ясно, че „това е било първото обвинение в страната за корупция в чужда държава" и нарушаване на правилата на ООН относно санкциите за Ирак.

Обвинението е свързано с това, че срещу подкупи в размер на 1 млн. лири компанията си е осигурила поръчки на стойност 60 млн. лири. Поради тази причина на Mabey&Johnson е наложена глоба от 3,5 млн. лири. Наложена е и още една глоба от 1,1 млн. лири, а компанията трябва да плати и 350 хил. лири за съдебни разноски.

Освен всичко това фирмата трябва да постави на разположение 1 413 611 лири като обезщетения за Гана, Ямайка и Ирак.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:04 | 08.09.22 г.
fallback