fallback

Половин милиард долара ще струва Олимпийският стадион в Сочи

Съоръжението би трябвало да е готово до март 2013 г.

13:38 | 26.09.09 г.
Автор - снимка
Създател

Победител в конкурса за архитектурна концепция и строителство на централния Олимпийски стадион в Сочи е консорциум от руски и чуждестранни фирми, се казва в съобщение на държавната руска корпорация „Олимпстрой“, провеждаща в конкурса. По експертни оценки съоръжението ще струва половин милиард долара.

В предварителните условия на конкурса, в който са участвали 6 консорциума със 7 проекта, е влизало и изискването за изпълнение едновременно на архитектурния проект и на строителството, което именно е наложило обединението в консорциуми, в които влизат архитектурни и строителни фирми.

В победилия консорциум влизат: американското архитектурното бюро Populous и руското „Моспроект 4“, швейцарската Botta Management Group – специалист по управление на проекти за строителство на спортни съоръжения, и руската строителна фирма-изпълнител „Обединение Ингеком“.

Очаква се Олимпийският стадион в Сочи за Олимпиадата през 2014 г. да стане едно от най-грандиозните спортни съоръжения в света в този сегмент. Предвижда се стадионът да е за 40 хиляди зрители и с площ около 120 хил. кв. м. Съоръжението би трябвало да е готово до март 2013 г.

Предвижда се детайлният архитектурен проект да бъде разработен за около 6 месеца, след което да започне самото строителство. Досега точна сума за реализацията на централния Олимпийски стадион не е посочена, но като се имат предвид подобни съоръжения в света, например лондонския „Уембли“, изграждането на стадиона в Сочи ще струва не по-малко от 500 млн. долара, смятат експертни от бранша.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:47 | 11.09.22 г.
fallback