fallback

Отново се обработват преписките за терени от бившите стопански дворове

На извънредно заседание вчера са разгледани общо 18 преписки за придобиване на собственост върху прилежащи площи на сгради и съоръжения в бившите стопански дворове

10:30 | 24.09.09 г.

След повече от 7 месеца отново се обработват преписките за придобиване на собственост върху застроените и прилежащи площи към сгради и съоръжения от имуществото на прекратените селскостопански организации в стопански дворове, съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието и храните.

На извънредно заседание вчера са разгледани общо 18 преписки за придобиване на собственост върху прилежащи площи на сгради и съоръжения в бившите стопански дворове. 10 от тези преписки, които са за придобиване на собственост чрез закупуване, са одобрени от заместник-министъра на земеделието и храните Преслав Борисов и за тях ще бъдат издадени заповеди за сключване на договор със заявителите. Тези преписки съдържат необходимата документация, включително и актуална данъчна оценка.

Останалите 8 преписки за придобиване на собственост чрез замяна ще бъдат върнати към Областните дирекции „Земеделие”, за да бъдат окомплектовани с данъчни оценки.

От промяната на Закона за собствеността и ползването на земеделски земи, обнародвана през февруари тази година, когато се възлага на министъра на земеделието и храните да издава актове за държавна собственост, не са разглеждани преписки за придобиване правото на собственост чрез закупуване или чрез замяна.

Очаква се в началото на следващата седмица да бъдат разгледани значително по-голям брой преписки, за да може до няколко седмици да бъдат обработени всички 238 преписки за придобиване правото на собственост чрез закупуване и чрез замяна, които са подадени в министерството, уточняват още от пресцентъра.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:40 | 08.09.22 г.
fallback