fallback

Фонд с четири мола у нас търси купувач за някои от проектите

Управляващото дружество на фонда допуска продажба до 2011 г.

17:10 | 18.09.09 г.
Автор - снимка
Създател

Инвестиционният фонд European Convergence Develop. Co PLC (ECDC), който развива проекти за изграждането на бизнес и жилищни комплекси в България и Румъния, може да продаде някои от активите си у нас.

„Бордът продължава да търси нови възможности в региона, особено предвид потенциала за влизане в проекти с отстъпка, и продължава да търси купувачи за своите активи, пет от които са близо до завършване“, се казва в съобщение на фонда до Лондонската борса, където се търгуват акциите му.

От компанията уточняват, че след март 2010 г. ще насочат вниманието си към възможностите за излизане от инвестициите в завършените проекти.

ECDC предоставя данни за стойността и очакваните приходи конкретно от търговския център Galleria Plovdiv и Rousse Mega Mall. За целта на изчисленията управляващото дружество на фонда е допуснало, че ECDC ще излезе от двете инвестиции в края на 2011 г., се казва в съобщението.

От офиса на фонда в Лондон нито отрекоха, нито потвърдиха евентуални планове за продажба. Запитан от Investor.bg, Кристофър Фицуилям-Лей от отдел "Маркетинг и продажби" в ECDC каза, че „всички тези данни са на базата на допускания“.

Запитан дали фондът планира продажба на двата въпросни мола, той каза: „Не бързаме да предприемаме нищо“.

От Сиенит Холдинг, който е партньор в проекта в Пловдив, не бяха на разположение за коментар.

Проектът се управлява от смесеното дружество Галерия Пловдив АД, в което ECDC притежава 50%, а останалите са собственост на италианския Ферети холдинг и българския Сиенит Холдинг.

Според отчета общо 72% от брутната отдаваема площ в проекта са били отдадени под наем досега. От фонда смятат, че очакваните приходи от сключените договори за наем се предвижда, че ще донесат достатъчно приходи за обслужване на кредитите на компанията през първата година от дейността.

През юли бе съобщено, че фондът е осигурил допълнително дългово финансиране от 6 млн. евро за проекта.

Значително по-малка част от площите – под 50%, са били отдадени в мола в Русе, който е планирано да бъде отворен през март 2010 г.

Наред с това ECDC изгражда молове в Бургас и в Сливен.

По-рано тази година от компанията съобщиха, че тя ще забави някои от проектите си у нас поради затруднената пазарна ситуация.

За първата половина на годината фондът отчете загуба преди данъци от 1,621 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:22 | 20.08.22 г.
fallback