fallback

TriGranit: Вече не може да се отдават молове, които са само на хартия

Има криза на доверието между инвеститори, банки и наематели в целия регион, смятат от една от най-големите компании в сектора

10:19 | 18.09.09 г.

Представител на унгарската строително-инвестиционната компания TriGranit, която е сред най-големите играчи в сектора в Централна и Източна Европа (ЦИЕ), коментира, че вече не могат да се сключват сделки за проекти, които са само на хартия, защото има огромна липса на доверие между инвеститори, банки и наематели.

„Вече не може да се отдават площи в молове, преди да бъдат построени. Може да говориш с търговците, да им обясниш нещата, но докато не видят сградата, няма да се ангажират да отворят магазини. Има криза на доверието в целия регион (Централна и Източна Европа) и единственото доказателство, че сте стабилна компания, са проектите, които продължавате да развивате“, казва Арпад Торок, мениджър развитие на компанията пред румънското бизнес издание ZF.

TriGranit се контролира от най-богатия унгарски бизнесмен Шандор Демян и попадна в топ 3 на най-големите строителни предприемачи в Европа в класация на PropertyEU миналата година.

Компанията има около 60 служители в Румъния, които участват в управлението на търговските центрове Polus Center в Клуж, Euromall Pitesti и Armonia Center в Арад, както и в развитието на Polus Center в Констанца, който трябва да бъде завършен след около година.

„Никой не е защитен от финансовата криза. Наложи се да предоговорим структурата на банковото ни финансиране и да променим дизайна на мола заради проблеми с почвата, които ни принудиха на направим сградата с 1 метър по-висока. Що се отнася до финансирането на проекта, споразумяхме се с OTP нашето участие да бъде по-голямо“, казва още Торок.

TriGranit строи мола в Констанца, който базираната в Австрия Immoeast подписа договор да придобие още през март 2007 г. като сделката го оцени на 185 млн. евро. Строителството на мола се забави с повече от година.

TriGranit има офиси в Белград, Братислава, Будапеша, Клуж, Катовице, Любляна, Москва, Варшава и Загреб. Компанията имаше интерес и към проект у нас преди няколко години, но засега не е известно да е стартиран такъв.

В края на миналата година тя обяви, че смята да намали общия обем на проектите си наполовина до 4 млрд. евро в отговор на влошаващата се финансова обстановка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:09 | 18.09.09 г.
fallback