fallback

Ипотечен балон заплашва Хонконг

Представител на централната банка предупреди кредитните институции да бъдат по-внимателни при отпускането на заеми

10:15 | 18.09.09 г.
Автор - снимка
Създател

Централната банка на Хонконг предупреди търговските банки, че агресивните практики при отпускането на жилищни заеми водят до силно увеличаване на риска от ипотечен балон. Това стана с изявление на един от заместник-председателите на институцията, направено с писмо до представителите на сектора.

Причината за предупреждението е фактът, че някои от кредитните институции предлагат лихвени проценти с до 3,25 процентни пункта по-ниска лихва от основния лихвен процент по кредитите.

В страната основният лихвен процент за кредитиране е между 5 и 5,25 на сто, а отстъпката от него води до отпускане на жилищни кредити при най-ниския лихвен процент за последните 19 години, съобщава Bloomberg.

Кредиторите би трябвало „да имат предвид, че настоящата интензивна ценова конкуренция не е оправдана“, се казва в писмото. Причина за това е, че банките могат да се изправят пред стесняващ се марж на печалбата и да бъдат принудени да вдигат лихвите по-бързо в сравнение с изискванията на обкръжаващата среда.

Според мнозина анализатори ниските лихви в Хонконг могат да доведат до сериозен ипотечен балон, пукането на който би разрушило опитите да се преодолеят предизвикателствата на глобалната финансова криза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:09 | 02.09.22 г.
fallback