fallback

Цените на жилищата в Белгия паднаха за първи път от четвърт век

Същевременно реалната стойност на жилищата, след като се отчете инфлацията, се е удвоила за последните 25 години

11:25 | 17.09.09 г.

Цените на пазара на жилищни имоти в Белгия отбелязаха понижение през първото полугодие за първи път от 25 години - с 2,3% за къщите и с 5% за вилите в сравнение с предишния период. Същевременно цените на апартаментите се задържат без изменение, а строителните парцели поскъпват с 6%, съобщава икономическото издание Trends-Tendances.

Става въпрос за „лека и нормална корекция“, смята икономическият анализатор на изданието Лоренц Верледенс. Стойностите бележат спад за първи път от средата на 80-те години на миналия век.

Основната цена за къща е 205 хил. евро, за вила (индивидуална къща с градина) – 337 500 евро. Основната цена на апартаментите остава на нивото от втората половина на миналата година - 201 429 евро.

Според експерти цените на апартаментите и парцелите също ще тръгнат надолу и като цяло тенденцията към спад на белгийския пазар на имоти ще се задържи поне до края на тази година.

Същевременно реалната стойност на жилищата, след като се отчете инфлацията, се е удвоила за последния четвърт век, а тази на земеделската земя е нараснала над три пъти.

За да изкарат пари за покупката на дом или строителен парцел, белгийците днес трябва да работят два до три пъти повече време в сравнение със средата на 80-те години на миналия век.

В района на столицата Брюксел експертите отчитат увеличаване на броя на новите апартаменти с 26%, което поражда опасения, че предлагането може да превиши търсенето в близките години.

Средната цена за квадратен метър в региона на Брюксел през първото полугодие е 2800 евро, което е с 2,25% по-малко в сравнение с половин година по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:43 | 10.09.22 г.
fallback