fallback

Силен август за препродажбите и цените на жилищата в Канада

Над 42 хил. препродажби на жилища са били реализирани в страната през месеца, което е ръст от 18,5% на годишна база

16:56 | 16.09.09 г.

Общо 42 483 препродажби на жилища са били реализирани в Канада през август, което е ръст от 18,5% спрямо същия месец на миналата година, сочат данни на Канадската асоциация за недвижими имоти (CREA). Продажбите са с 6,6% по-малко от рекордната стойност за август, отбелязана през 2007 г. 

От асоциацията, която обединява агенции и брокери на имоти, отчитат ръст на средната цена в национален мащаб от 11,3% за същия период до 324 779 канадски долара. Това е най-високата средна цена за страната, отчетена през месец август.

Повишенията се регистрират на фона на спад от 8,9% на офертите за продажба на новопостроени имоти, които излизат на пазара, до 64 167 броя.

„Активността при продажбите в страната през третото тримесечие е на път да отбележи значителен ръст в сравнение с второто. Ниските лихви и достъпността продължават да привличат купувачи на жилищния пазар“, коментират от асоциацията.

Активността при препродажбите през август бележи ръст на годишна база в около три четвърти от всички местни пазари. Годишните повишения във Ванкувър (117%), в Торонто (27%), в Калгари (17%) и в Монреал (9%) допринасят най-силно за общото увеличение.

Миналата седмица от Канадското статистическо бюро отчетоха лек ръст на цените на новите жилища в страната за юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:09 | 09.09.22 г.
fallback