fallback

По-малко чужденци купуват жилища в САЩ

Продажбите на имоти в Америка на чуждестранни граждани са намалели с 9,4% за една година до края на май до 154 хил.

15:55 | 16.09.09 г.

Заради глобалната рецесия и кредитната криза чуждестранните купувачи не успяват да се възползват от подобрената достъпност на цените на жилищата в САЩ. Продажбите на имоти в Америка на чуждестранни граждани са намалели с 9,4% за една година до края на май до 154 хил., става ясно от проучване на Националната асоциация на брокерите на имоти (NAR).

От чуждите купувачи, които все пак са реализирали сделки, близо половината са платили в брой за имота, защото е по-трудно да си осигурят ипотека отпреди.

„За чужденците е поне три пъти по-трудно да получат финансиране в сравнение с американските граждани с изрядна документация и добро кредитно досие“, коментира пред CNNMoney Медисън Хилдербранд, брокер на имоти в Coldwell Banker Калифорния.

Според проучването над 30% от чуждестранните купувачи на жилища използват имотите си в САЩ с ваканционна цел, което банките приемат като по-голям риск, обяснява Мария Маккий, председател на Orlando International Real Estate Council.

„Банките са на мнение, че хората ще се откажат от ваканционните си имоти, преди да се откажат от основното си жилище. Интересът от страна на чужденци ще се задържи, но много от тях ще плащат в брой“.

От NAR обаче очакват последните подобрения на кредитния пазар да обърнат тенденцията.

„Американските имоти винаги са били добра инвестиция в дългосрочен план. Освен това е относително лесно чужденец да притежава имот в САЩ в сравнение с други страни“, казва Хилдербранд.

Канадците и британците остават най-големите групи чуждестранни собственици на имоти в Америка, въпреки че броят им намалява, като формират съответно дял от 17,6% и 10,5% от всички чужди купувачи. Същевременно се увеличават дяловете на купувачите от Мексико (9,8%) и Индия (8,5%). Делът на китайците е 5,4%.

Повишен е чуждестранният интерес към Калифорния, която е популярна дестинация сред азиатските купувачи, като щатът формира 13% от сделките на чужденци, става ясно още от доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:02 | 08.09.22 г.
fallback