fallback

Съветват ремонтът на старо жилище да включва подмяна на електроинсталацията

Няколко съвета на експерти за правилното изграждане и поддържане на вътрешните електрически инсталации в жилищни сгради

17:51 | 15.09.09 г.

При планиране на ремонт на старо жилище предвидете подмяна на електроинсталацията, тъй като това ще ви спести много бъдещи проблеми, съветват от енергийната компания ЧЕЗ. От дружеството стартират съвместно с веригата Мосю Бриколаж комуникационна кампания за правилното изграждане и поддържане на вътрешните електрически инсталации в жилищни сгради. Съветите са отправени до крайните потребители, както и към компаниите за поддръжка на недвижими имоти.

Тъй като броят на електроуредите в един дом расте, ако старата електрическа инсталация има определен капацитет, включването на електроуреди като пералня, миялна, вградена фурна, проточен бойлер ще надвиши този капацитет и е възможно пренатоварване на мрежата, посочват експертите.

Затова те препоръчват да се подменят старите бушони с автоматични прекъсвачи, които ще дадат по-голяма защита на електроинсталацията. В зависимост от броя уреди, които ще се ползват, се определя и мощността за всеки прекъсвач.

Електроинсталациите в панелните блокове са предвидени за определен капацитет на натоварване, т.е. едновременно включване на хладилник, готварска печка и телевизор. Важно е да се проучи капацитета на вътрешната инсталация и да се обмисли разширяването й.

Освен смяната на електроинсталацията с нова, от компанията съветват потребителите да обърнат внимание и на ключовете и контактите. Предлагат се различни модели, като например такива с твърди връзки или с устойчива на висока температура пластмаса, които осигуряват надеждност и безопасност на връзката.

Ако домът е на 35-40 години, това означава, че и кабелите на електрическата инсталация са стари и могат да предизвикат инциденти или да са причина за лошото качество на тока в жилището. Затова съветът е те да се подменят. В зависимост от консуматорите (уредите), които ще се включат в мрежата, е необходимо да се съобразят и кабелите, както и съответният брой кръгове за самата електроинсталация.

При полагане или подмяна на електрическата инсталация трябва да се търси специалист електротехник, който ще изготви най-подходящата за жилището схема на електрическата инсталация. В противен случай опасността от инциденти е голяма, подчертават от компанията.

За да се улесни монтажът на новата електроинсталация, може да се ползват первази, чрез които прекарването на кабелите е удобно и лесно.

Добре е да знаете как точно е разположена електрическата инсталация в дома ви, коментират експертите. В противен случай има риск при най-малкото нещо като поставяне на картина на стената да се предизвика токов удар, като се засегне някой кабел от инсталацията.

В случай че нямате информация за разположението на електрическата инсталация в дома си, може да се снабдите с детектори, които откриват електрическите кабели, независимо дали са вградени в стена или зад перваз.

За по-голяма безопасност може да се монтира в таблото за бушоните защита против токови удари. В съответствие с новите изисквания в електротаблата трябва да бъдат поставяни дефектнотокова защита и защита от пренапрежение.

За да не се претоварва електрическата инсталация, може да се монтират специални сензори, които “разбират” кога помещението има човек и сами активират електрозахранването в него.

Вътрешната мрежа обхваща всички електрически съоръжения от електромерното табло до последния контакт в жилището. В многофамилните жилищни кооперации захранването на етажното осветление и асансьорите е част от вътрешната инсталация на етажната собственост. Поддръжката на вътрешната електрическа инсталация е отговорност на собственика на имота.

Данни на Националния статистически институт сочат, че голямата част - 73% от жилищните сгради в България и вътрешните мрежи в тях са изграждани в периода 1946 -1990 г. Експерти препоръчват да се изследва вътрешната електрическа инсталация в жилищата и ако е завишена инсталираната мощност, да се предприеме ремонт, за да се осигури максимална безопасност на експлоатацията и качество на електроенергията в дома. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:26 | 12.09.22 г.
fallback