fallback

Оптимизъм завладява британските брокери и оценители на имоти

Според данни на RICS през август цените са се вдигнали за първи път след юли 2007 година

11:18 | 15.09.09 г.
Автор - снимка
Създател

Цените на жилищата в Англия и Уелс са се повишили за първи път от над две години насам, което дава нов аргумент, че условията на британския пазар се подобряват, след като икономиката започна да се изправя на крака.

Данните на Кралския институт на лицензираните оценители (RICS) показват, че сезонно коригираното съотношение между анкетираните членове на института, които съобщават за ръст в цените през последните три месеца и тези, които отчитат спад, е нараснало до 10,7. Това се случва, след като през юли съотношението имаше отрицателна стойност от 5,7.

Така август се превръща в първия позитивен за пазара месец от юли 2007 година насам, предава CNBC.

Ипотечните кредитори Halifax и Nationwide също отчетоха поскъпване на имотите, но засега само на месечна база. На годишна цените остават на отрицателна територия. Въпреки това обаче все повече анализатори изказват мнения, че пазарът на имоти върви към подобрение.

Изследването на RICS показва, че участниците в него стават все по-уверени в това, че цените ще се повишават. Съотношението на прогнозите показва 17% превес на очакванията за поскъпване на имотите през следващите три месеца, което е доста над съотношението от 7%, отчетено месец по-рано.

Въпреки позитивните данни от RICS предупреждават, че цените може би са подкрепени от по-малкия брой имоти, предложени за продажба. Това означава, че поскъпването може и да спре, ако предлагането се увеличи или лихвените проценти започнат да се увеличават.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:49 | 12.09.22 г.
fallback