fallback

Сушата на пазара на бизнес имоти в САЩ прави 2009 най-слаба от 18 години

До края на годината ще бъдат финализирани сделки с офис имоти за около 16 млрд. долара, което може да е най-ниското ниво от 1991 г. насам

16:30 | 11.09.09 г.

Продажбите на бизнес имоти в САЩ тази година се очаква да паднат до най-ниското си ниво от близо две десетилетия. До края на годината ще бъдат финализирани сделки с офис имоти на обща стойност около 16 млрд. долара, сочат изчисления на базираната в Ню Йорк анализаторска компания Real Capital Analytics Inc. 

Управляващият директор на компанията Дан Фасуло и Сам Чандън, старши икономист на друга компания за проучвания в сектора - Real Estate Econometrics LLC, са на мнение, че това може да е най-ниското ниво от поне 1991 г. насам.

Според прогнозата тази година ще бъдат реализирани с 93% по-малко сделки с бизнес имоти в сравнение с 2007 г.

През второто тримесечие са продадени имоти за едва 2,1 млрд. долара, което е най-ниската стойност в базата с данни на Real Capital. Това е осмото тримесечие на спад на продажбите на офис сгради за последните девет тримесечия.

„Няма как да подсладим нещата. Забавяне от подобен мащаб определено не се е случвало, откакто съм в бизнеса“, споделя Фасуло в интервю за Bloomberg.

Финансовата криза ограничава отпускането на кредити за бизнес имоти и кара все повече собственици да просрочват плащанията по заемите си. Недостигът на сделки пък прави трудно оценяването на имотите за продавачи и купувачи, което допълнително забавя потенциалното размразяване на пазара.

Делът на просрочените ипотеки върху бизнес имоти, отпуснати от американски банки, се увеличи повече от два пъти през второто тримесечие до 2,88%, сочат данни на Real Estate Econometrics. Възможно е този дял да достигне 4,1% до края на годината, което би било най-високата стойност от 1993 г., прогнозират от компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:15 | 23.08.22 г.
fallback