fallback

До края на ноември ще е готова ортофотокарта на поне 40% от страната

В ход е процедура за избор на изпълнител за доставка на сателитни изображения (от 2008 и 2009) и за изготвяне на цифрова ортофотокарта по тях

15:22 | 10.09.09 г.
Автор - снимка
Създател

Към 30 ноември се очаква да се изготви цифрова ортофокарта на поне 40% от територията на страната. Това заяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, който обсъди плана за действие по отпускането на директните субсидии за подпомагане на площ с директора на Главна дирекция „Земеделие и развитие на селските райони” на ЕК Жан-Люк Демарти.

Найденов обясни, че е в ход процедурата за избор на изпълнител за доставка на сателитни изображения (от 2008 и 2009 г.) и за изготвяне на цифрова ортофотокарта по тях. До края на седмицата се планира да бъде избран изпълнител на задачата.

Одобрено е и ново стартиране на процедурата за ново самолетно заснемане на цялата територия на страната до 2011 г. и изготвяне на нова ортофотокарта за нея (2010 г. - 60% от страната, 2011 г. - 40%). Предвижда се процедурата да приключи в края на тази година или в самото начало на следващата, за да се гарантира, че заснемането ще започне още през май 2010 г.

Наличните в страната ортофотокарти, които са 10% по сателитни изображения от 2009 г., предоставени от ЕК, вече са обработени. В момента се обработват ортофотокарти по самолетно заснемане от 2008 г. на 1500 кв. км, което е извършено за нуждите на област София – град и са предоставени на Министерство на земеделието безплатно.

С прилагане на практика на промените в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи от общинските съвети и кметовете, проблемите с общинските мери и пасища ще се изчистят, каза още Найденов. Специалните теренни проверки от отговорните служби на физически блокове, в които до 2009 г. не е имало регистрирани площи, се извършват в момента. Резултатите от проверките ще бъдат готови до 15 октомври.

Определени са физическите блокове, в които регистрираната площ надхвърля т.н. „нетна площ” и тяхната проверка от общински служби по земеделие е започнала. Констатациите от тези проверки ще се готови също до 15 октомври, заяви министър Найденов.

На срещата си с Найденов Жан-Люк Демарти, обяви, че е подписал плащанията по програма САПАРД, с което на практика започва изплащането на блокираните средства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:22 | 28.08.22 г.
fallback