fallback

Осем признака за възстановяване на глобалния пазар на бизнес имоти

Какви индикатори трябва да следим за хода на рецесията на пазара на бизнес имоти

12:08 | 10.09.09 г.
Автор - снимка
Създател

Глобалният пазар на бизнес имоти се очаква да бъде характеризиран от няколко ключови сили през следващите месеци. От консултантската компания Jones Lang LaSalle препоръчват да се следят следните осем съществени фактора, разделени в четири основни категории, които представляват важни индикатори за хода на корекцията на световния пазар.

Правителствена интервенция

1. Федералната корпорация по депозитно застраховане (FDIC) в САЩ, която остана само с 10 млрд. долара капиталови резерви, може да позволи на американски и международни източници на капитал да придобият изгодни дялове от банките, вместо да разчита изцяло на национализацията в сектора. От компанията смятат, че FDIC трябва да ускори процеса по продажба на заеми и бизнес имоти, придобити от фалиралите банкови институции.

2. По-късно този месец ирландското правителство ще обсъди създаването на Национална агенция за управление на активи – правителствена банкова инициатива, насочена към справяне с ирландската банкова криза. Тя трябва да предостави на банките необходимите капитали, за да започнат да кредитират и да стимулират икономиката.

Възстановяване на ликвидността

3. Активността по набиране на капитали от страна на инвестиционните тръстове за имоти (REIT) се засили. Това се очаква да увеличи тяхната покупателна способност и да доведе до вълна от придобивания на имоти в затруднено положение (distressed assets).

4. Обемът на ценните книжа, обезпечени с ипотеки върху бизнес имоти, с просрочени плащания в САЩ от 3,14% е с над шест пъти по-висок от този година по-рано. Темповете на покачване донякъде се забавиха от юли до август. Въпреки че това са положителни тенденции, просрочените плащания и лошите кредити се очаква да се покачат още през 2010 г.

Възобновяване на инвестиционния интерес

5. Фондовете с големи портфейли от многобройни активи определят предварително своите инвестиционни цели, според които решават колко да инвестират в акции, облигации, имоти и други активи. Предвид ръста на дела на акциите и облигациите в портфейлите им през 2009 г. някои институционални портфолио мениджъри се оказват с прекалено висока експозиция към ценни книжа и прекалено ниска – към бизнес имоти. Това може да доведе до повишена активност на инвестиции в имоти, за да може мениджърите да спазят първоначалните си инвестиционни цели.

6. Държавните фондове и чуждестранните инвеститори, които се завръщат на пазара, може би ще имат водеща роля при придобиванията на активи в затруднено положение. Китайският държавен фонд CIC, който разполага с капитал от 200 млрд. долара, планира да инвестира 2 млрд долара в американски облигации. Наскоро той обяви дялова инвестиция в Songbird Estates PLC, която притежава 61% от лондонската Canary Wharf Group. Милиардерът, инвеститор в имоти, Сам Зел, чиято продажба за 39 млрд. долара на Equity Office Properties през февруари 2007 г., беляза върха на пазара на имоти, се е завърнал на пазара, за да придобива активи в затруднено положение чрез фонд с индивидуални инвеститори.

7. Ключов индикатор за нагласите на пазара ще бъде възстановяването на азиатския жилищен пазар. Проучване на компанията наскоро показва, че 91% от инвеститорите смятат, че в момента на пазара на имоти в Китай се формира балон.

Корпоративно доверие

8. С началото на възстановяването на глобалната икономика наемателите се очаква да обновят и да реализират своите стратегически планове по отношение на пазара на имоти с по-голяма сигурност. Някои от тях може да направят смели опортюнистични ходове и да се пренесат в нови локации през следващите три до шест месеца.

Все още предстоят много пречки за преодоляване преди глобалните пазари на бизнес имоти да приключат негативната си корекция, но според последни признаци може да се заключи, че секторът е преминал по-голямата част от процеса, смятат от компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:53 | 08.09.22 г.
fallback